To je to što me zanima!

Paški sir i pršut su hrvatski proizvodi? Da, da, malo sutra

Otkrivamo kako će Škotska moći prodavati sireve i ulje kao svoje te zašto naši izvorni proizvodi nemaju nijedan EU certifikat kojim se štiti zemljopisno podrijetlo
Vidi originalni članak

Broj hrvatskih prehrambenih proizvoda, čija je izvornost zaštićena na tržištu EU, iznosi nula. U najboljem je položaju istarski pršut koji je dosad jedini prijavljen da postane dio biznisa koji je u EU 2010. iznosio 16 milijardi eura. 

Stanje je samo nešto bolje od katastrofalnog i na tržištu Hrvatske, gdje je zaštićeno samo 12 proizvoda. To znači da je nemoguće nekoga spriječiti da npr. u Škotskoj proizvede nešto pod nazivom “paški sir” i prodaje ga u EU. Riječ je o trima EU-certifikatima; zaštićena oznaka podrijetla (PDO), zaštićeno zemljopisno podrijetlo (PGI) i zajamčeni tradicionalni specijalitet .(TSG).

 Lako je zaključiti da s tim oznakama lokalni proizvod postiže višu cijenu i osvaja veće tržište. O tome svjedoči i podatak da je 30 posto brendiranih proizvoda iz EU izvezeno izvan Unije. Udruga istarskih pršutara, s Milanom Buršićem, su pršutom nadomak certifikata PDO.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

>>> U novom 24Expressu najbrža nagradna igra - jednim kuponom osvoji 5.000 kuna plus navijačka narukvica na dar

Idi na 24sata

Komentari 96

  • 24.03.2013.

    Treba inzistirati na raznolikosti proizvoda, dakle i na vrhunskom paškom siru za 150 kn/kg i na onom zmiksanom edamcu za 35 kn/kg. A inače takvih sireva, i jednih i drugih, ima po svijetu tisuće vrsta i ne znam što sad mi hoćemo. U Italiji sam jeo pršute 100 puta bolje ali i 100 puta lošije od naših, isto je i s maslinovim uljem. Brendovi i eko certifikati nam trebaju, ali trebaju i postojati uvjeti za to. Ako radiš pršut u Dalmaciji od rumunjske šunkice, onda to NIJE domaći, autohtoni, eko proizvod.

  • GledimirVidić 24.03.2013.

    Jedino što je zaštićeno u ovoj državi su političari!!!

  • FreshPrince 24.03.2013.

    Prodani smo i vidim da nam ne smeta, još čujem glasove kako će nas unija spasiti 1. srpnja, sve će biti bolje. Slušam i ne vjerujem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare