To je to što me zanima!

Janko će biti maskota: Pastir lovio vuka da spasi svoje janje

Neće Janko ni na ražanj ni na lešo. Pastir Ivo iz Paljuva blizu Zadra čuvat će svog junaka kojeg je u dramatičnoj potjeri goloruk obranio od vučjih ralja. Bit će maskota
Vidi originalni članak

Brao sam šparoge i primijetio da se ovce grupiraju. Podignem glavu, a ono - jedan vuk dolazi sprijeda a drugi po sredini stada. Bacio sam šparoge te uz viku i dreku potrčao prema vukovima! Kad ono treći, kojeg nisam ni primijetio, zgrabio janjca od 30 kila i bježi. A ja za njim, priča Ivan Buterin (57) iz Paljuva.

Bilo je to u srijedu oko 8.30 sati, ni 200 metara od zadnjih kuća u selu u blizini Zadra. Pastir Ivo trčao je 50­-ak metara za vukom, koji je bježao noseći teški plijen u zubima. Čim je procijenio da neće uspjeti pobjeći vitalnom pastiru, ostavio je janje i pobjegao bez njega. No što bi bilo da je velika zvijer krenula obraniti svoj plijen?

- Aaaa, ne bih ja odustao tek tako! Uzeo bih kamen, štap, bilo što, ali ne bih mu dao da odnese Janka. Ne dam ja svoje tako lako! A janjac, kako je on bio sretan kad se oslobodio vučjih ralja...- priča Ivo i nastavlja:

- Odmah je skočio i odjurio stadu. Vidio sam mu rupice na grkljanu od vučjih zubi, mislio sam da ću mu morati skratiti muke. Krvario je do kuće, ali onda je krvarenje prestalo. Nasreću, rana nije bila velika i izgleda da je zacijelila. Neće naš Janko ni na ražanj ni na lešo. Mi ćemo svojeg junaka sačuvati - odlučio je Ivo.

Njegova supruga Tanja (45) kaže da je razmišljala Janka odabrati za rasplod i prije nego što je pokazao da je poseban.

- Ostat će nam kao maskota stada. Čudno je da vuk od 250 ovaca izabere baš najbolje janje! I meni je 2010., dok sam čuvala ovce, vuk ugrabio najbolje janje. Stado se isto grupiralo, a vuk je ni 20 metara od mene klao janjca. Kosa mi se digla, a noge su mi se odsjekle! Nije bilo šanse da potrčim za vukom i obranim janje - priznaje Tanja.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • DALMOŠ_2 29.04.2014.

    Mi Dalmatinci;) To Ivo , prijatelju:)

  • 28.04.2014.

    Sad kad se oglase ovi iz ministarstva zaštite prirode i okoliša jer je jadnom zaštićenom vuku uskratio obrok!

  • 28.04.2014.

    Tuđe nećemo, svoje ne damo!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare