To je to što me zanima!

Tjerao sam čitatelje da se grče od smijeha, ali i da razmišljaju

Ovaj američki književnik kaže da gura ljude od sebe, ali pokušava ostaviti pritvorena vrata, kako u stvarnom životu, tako i kroz vlastite knjige...
Vidi originalni članak

Nisu me nagrade promijenile, jednostavno radim to što radim, otkrio je književnik Paul Beatty (57). On je prvi američki dobitnik prestižne Bookerove nagrade za književnost, a 'Prodana duša', knjiga kojom je osvojio nagradu, po mnogima je jedan od najvažnijih američkih romana 21. stoljeća.

Upravo je o tom romanu pričao zagrebačkoj publici na sedmom Festivalu svjetske književnosti. Dvorana u Hrvatskom glazbenom zavodu popunila se do posljednjeg mjesta, a prisutni su sa zadovoljstvom slušali priče ovog uglednog književnika.

- Nakon što mu policija na ulici iz čista mira ubije oca, urbani zemljoradnik i dugogodišnji pokusni kunić očevih kontroverznih socioloških eksperimenata, odlučuje pokrenuti vlastiti eksperiment: u većinski afroameričku zajednicu gradića Dickensa, na južnoj periferiji Los Angelesa, u 21. stoljeću, ponovno uvodi ropstvo i rasnu segregaciju - ispričao je radnju svog romana te dodao kako u njemu nema puno nasilja.

U 'Prodanoj duši' uspio je ispričati priču o svijetu u kojem ljudi žive – o očevima i o djeci, o ekonomskoj nejednakosti i rasnoj diskriminaciji, o policijskom nasilju i postropstvu u postrasnoj Americi – tjerajući čitatelje da se grče od smijeha, ali i da neprestano razmišljaju. Rekao je i kako je napisao jednu pjesmu u kojoj sam sebe vrijeđa, što je nasmijalo publiku. Kaže da gura ljude od sebe, ali pokušava ostaviti pritvorena vrata, kako u stvarnom životu, tako i kroz vlastite knjige. Ističe da ga ne zanima previše tuđe mišljenje.

- Ja sam takav kakav jesam, smijem se uvijek na pogrešne stvari u pogrešno vrijeme - iskren je.

Priznao je i da je kao klinac bio opsjednut nacistima.

- Kroz njih sam učio o identitetu, a moj otac je podržavao interes za njih pa me vodio u muzeje i na izložbe aviona, kako bi zadovoljio moju znatiželju, jer sam učio kroz tu brutalnost - poručio je.

Publici je ispričao anegdotu u kojoj je netko jednog pisca pitao: 'Što je smisao Francuske revolucije?', a on je odgovorio: 'Vrijeme će reći'.

- E tako i ja gledam na smisao svojih knjiga - zaključio je.

Festival svjetske književnosti traje do 14. rujna.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Komisionar 13.09.2019.

    Opinions are like assholes, everyone has one.

Komentiraj...
Vidi sve komentare