To je to što me zanima!

Pčelari koji skupljaju rojeve na ulicama nemaju dozvolu vlasti

Ne možemo više funkcionirati. Ako se ovo ne riješi, nećemo se više odazivati na pozive policije, vatrogasaca i Državne službe za zaštitu i spašavanje...
Vidi originalni članak

Ne možemo više funkcionirati. Ako se ovo ne riješi, nećemo se više odazivati na pozive policije, vatrogasaca i Državne službe za zaštitu i spašavanje.

Ispričao nam je to Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak. On je obavijestio zagrebačkog pročelnika za poljoprivredu i šumarstvo Emila Tuka i službe s kojima surađuje Gradska pčelarska služba 112 da od ponedjeljka, 27. lipnja, obustavlja sve svoje aktivnosti. Izravan povod za ovo je poziv žene od 21. lipnja koja je željela da se košnica sa pčelama odmah ukloni s dječjeg igrališta u Vrbanima. Pritom je naglašavala da nitko nema pravo držati pčele u Zagrebu.

- Pokušavao sam joj objasniti da pčela nije pas ili ovca da joj se stavi povodac oko glave i uvede u košnicu. To ju je još više razbjesnilo. Pitala me: ‘Kako to vi razgovarate sa mnom’ i zaprijetila mi: ‘Znate li tko sam ja’. Prekinuo sam razgovor jer sam vidio da se nema smisla svađati s njom - objasnio je Rogulja.

Poziv gnjevne gospođe potaknuo ga je da zaključi kako je njihov projekt UP Pčelinjak - GPS 112 zapravo ilegalan. Kao prvi razlog navodi da pčelar ne može odmah maknuti roj pčela, nego ga privremeno ostavlja na javnoj površini i krši niz odredbi. Prema zakonu, skupljanje, prevoženje te smještaj napuštenih i izgubljenih životinja osigurava zagrebački Zoološki vrt ili Ustanova sukladno propisima o zaštiti životinja, zaštiti prirode i veterinarstvu, a ne pčelari zagrebačkih pčelarskih udruga okupljenih na projektu GPS 112. Budući da Pčelinjak nema nikakav pravni dokument s Gradom Zagrebom, volonteri u biti nezakonito uklanjaju pčele i mogu biti kažnjeni. Ako nekoga građanina ubode pčela i pojave se ozbiljne posljedice, mogu i krivično odgovarati.

- Nadamo se da će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo prihvatiti ovu našu inicijativu te da ćemo je zajedničkim snagama provesti u djelo - istaknuo je Rogulja. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo do kraja ovog izdanja nije odgovorio na naš upit imaju li u planu i kako riješiti situaciju na korist pčelara i građana.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • KOKKYCH 25.06.2016.

    daj da ja naletim na nekoga tko bi mi se obratio sa ZNAŠ TITKO SAM JA, molim, molim, molim....

  • endorfin 25.06.2016.

    Još će porez za svaku pčelicu tražiti. Marš bando lopovska. 47 milijardi eura pokradenih preko Hypo banke na 77 tajnih računa. Tuđman je bio 'kum' koji je sve to odobrio. 99% je bilo naše a sada je njihovo. Njegovi,lopovi, ratni profiteri, feudalci i robovlasnici još šeću slobodni i glume gospodare svemira a sve su nam uzeli. Sramota.

  • ban jelačić_1 24.06.2016.

    sad se on čudi zbog jedne babe za u zagrebu ih je pola takvih koje misle da svijet postoji radi njih

Komentiraj...
Vidi sve komentare