Obavijesti

News

Komentari 27

Pčelari koji skupljaju rojeve na ulicama nemaju dozvolu vlasti

Pčelari koji skupljaju rojeve na ulicama nemaju dozvolu vlasti
3

Ne možemo više funkcionirati. Ako se ovo ne riješi, nećemo se više odazivati na pozive policije, vatrogasaca i Državne službe za zaštitu i spašavanje...

VIDEO

Ne možemo više funkcionirati. Ako se ovo ne riješi, nećemo se više odazivati na pozive policije, vatrogasaca i Državne službe za zaštitu i spašavanje.

Ispričao nam je to Damir Rogulja, predsjednik Udruge pčelara Pčelinjak. On je obavijestio zagrebačkog pročelnika za poljoprivredu i šumarstvo Emila Tuka i službe s kojima surađuje Gradska pčelarska služba 112 da od ponedjeljka, 27. lipnja, obustavlja sve svoje aktivnosti. Izravan povod za ovo je poziv žene od 21. lipnja koja je željela da se košnica sa pčelama odmah ukloni s dječjeg igrališta u Vrbanima. Pritom je naglašavala da nitko nema pravo držati pčele u Zagrebu.

- Pokušavao sam joj objasniti da pčela nije pas ili ovca da joj se stavi povodac oko glave i uvede u košnicu. To ju je još više razbjesnilo. Pitala me: ‘Kako to vi razgovarate sa mnom’ i zaprijetila mi: ‘Znate li tko sam ja’. Prekinuo sam razgovor jer sam vidio da se nema smisla svađati s njom - objasnio je Rogulja.

Poziv gnjevne gospođe potaknuo ga je da zaključi kako je njihov projekt UP Pčelinjak - GPS 112 zapravo ilegalan. Kao prvi razlog navodi da pčelar ne može odmah maknuti roj pčela, nego ga privremeno ostavlja na javnoj površini i krši niz odredbi. Prema zakonu, skupljanje, prevoženje te smještaj napuštenih i izgubljenih životinja osigurava zagrebački Zoološki vrt ili Ustanova sukladno propisima o zaštiti životinja, zaštiti prirode i veterinarstvu, a ne pčelari zagrebačkih pčelarskih udruga okupljenih na projektu GPS 112. Budući da Pčelinjak nema nikakav pravni dokument s Gradom Zagrebom, volonteri u biti nezakonito uklanjaju pčele i mogu biti kažnjeni. Ako nekoga građanina ubode pčela i pojave se ozbiljne posljedice, mogu i krivično odgovarati.

- Nadamo se da će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo prihvatiti ovu našu inicijativu te da ćemo je zajedničkim snagama provesti u djelo - istaknuo je Rogulja. Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo do kraja ovog izdanja nije odgovorio na naš upit imaju li u planu i kako riješiti situaciju na korist pčelara i građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...