To je to što me zanima!

Peticija učitelja: 'Zaštitite nas i onemogućite anonimne prijave'

Anonimnost prijava možda na prvi pogled štiti učenika od potencijalne ‘osvete’ učitelja, ali ovime je uveden instrument koji koči odgojno-obrazovni proces, navodi se u peticiji upućenoj ministrici Divajk
Vidi originalni članak

Petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa sedam nastavnih sati i otišli piti na plažu razrednica je u suradnji s roditeljima opravdala svih sedam sati.

Tim je riječima Tamara Šoić, nastavnica hrvatskog jezika u riječkoj Tehničkoj školi, počela otvoreno pismo o situaciji u kojoj se, kako smatra, nepravedno našla jer je izrazila svoje mišljenje.

- Oni su tog 20. ožujka otišli na prosvjed za klimu, no u popodnevnim satima, iza 14, nisu se vratili na moj blok-sat nego su produžili na plažu. Kasnije im je sve razrednica u dogovoru s roditeljima opravdala! Na sljedećem sam se satu izvikala na njih i istaknula kako nije dobar roditelj onaj koji opravdava djetetu bježanje iz škole - ispričala nam je Šoić dodajući da su joj uskoro su stigle dvije savjetnice iz AZOO-a, a jedna je bila posebno zlonamjerna.

- Ovo smatram udarcima ispod pojasa. Ovo mi se čini kao osobna osveta - kaže Tamara Šoić, od koje je, kako tvrdi, savjetnica zatražila da se ispriča za svoje ponašanje pred razredom, kao i za jedinice koje im je podijelila.

- Ne pada mi na pamet. Pa kakvu onda poruku šaljem svome razredu? Uostalom, ja stojim i ostajem iza svake riječi koju sam izgovorila - ističe Šoić.

- Teško mi je govoriti o predmetu jer se radi o djeci, a on je, uostalom, još otvoren - kazala nam je Mirjana Kazija, savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je pristala na razgovor iako ju Tamara Šoić nije prozvala imenom i prezimenom.

- Žao mi je što to moram reći, ali kolegica nije Ivana Orleanska obrazovnog sustava da bismo se svi bavili njome zbog njezinih egoističnih hirova - oštra je.

Ističe da je Šoić prekršila etički kodeks škole, koji kaže da se prema učenicima, između ostalog, treba ponašati ljubazno.

- Agencija na teren ne izlazi po svojoj volji ni prema osvetničkim pobudama. U ovom slučaju došli smo po naređenju prosvjetne inspekcije - iznosi savjetnica, koja ne vidi problem ni u ispričnicama.

- Ne može škola u pitanje dovoditi ispričnice roditelja, isto kao što to ne može ni s liječničkim ispričnicama. Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni nego da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu - mišljenje je savjetnice. Svoj nalaz, kaže, trenutačno dovršava.

Peticija protiv anonimnih prijava

Zaštitite sustav

Mi, dolje potpisani učitelji i nastavnici, tražimo hitno izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Zahtijevamo da se onemoguće anonimni podnesci prosvjetnoj inspekciji, navodi se u online peticiji koju je jučer objavila Mreža Nastavnici organizirano.

Anonimnost prijava možda na prvi pogled štiti učenika od potencijalne ‘osvete’ učitelja, ali ovime je uveden instrument koji u nekim situacijama koči odgojno-obrazovni proces - navodi se u peticiji upućenoj ministrici Divjak, premijeru Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću.

Idi na 24sata

Komentari 135

  • kuglica 17.05.2019.

    Kakvu poruku svojoj djeci šalju roditelji koji anonimno prijavljuju profesora zbog toga što se drznuo njihovu bukvu pretvoriti u hrast?! Kada njihova dječica stupe u svijet rada, hoće li tada i njihova poslodavca prijavljivati zbog toga što im posao nije zabavan/zanimljiv, a poslodavac nije razuman/pun ljubavi i razumijevanja?! Gospodo, profesori nisu zabavljači i klaunovi koji su dužni vašu djecu zabavljati/odgajati UMJESTO vas... Umjesto što se bave anonimnim prijavama, bilo bi im pametnije da se pozabave vlastitom djecom i da im pruže ono što očekuju da im pruži institucija: ljubav, zabavu, brižnost pa i odgoj...i da preuzmu odgovornost za vlastite krive životne odluke/promašaje/frustracije, a ne krivce tražiti u profesorima i učiteljima... A mnogima upravo ovo potonje omogućavaju anonimne prijave...

  • 16.05.2019.

    To i treba. Ja sam uvijek cijenio učitelje jer znam da njihov posao nije lak. Imam cerebralnu paralizu, nikad nisam dopustio da mi popuštaju, osim prilagodbe, umjesto pisanja rukom, dobio sam pravo pisanja na računalu. Iako mi nisu svi dali, svejedno sam se borio. Nikad se nisam žalio. Završio sam opću gimnaziju i sada nakon 5 godina sam zadnja godina povijest. Bit ću prof. povijesti, znam da će biti teško, no kod mene nema predaje! Želim biti promjena koju svijet želi vidjeti... pogotovo u obrazovanju.

  • Antares777 16.05.2019.

    istina da su roditelji kreteni ako opravdavaju ovakve postupke djece.... u moje vrijeme bi dobili batine od roditelja, i neopravdane u školi..... i znali smo dobro što nas čeka....pa ti budi faca..... a ovi danas bi radili što hoće i da ih pohvale i roditelji i učitelji za takvu neodgovornost ...pa imamo što odgajamo....

Komentiraj...
Vidi sve komentare