To je to što me zanima!

Rudine: Medaku četiri godine, Bazini tri, a ostali oslobođeni

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U nesreći nagibnog vlaka u ljeto 2009. godine poginulo je šest ljudi, dok je 55 putnika ozlijeđeno. Suđenje odgovornima za nesreću započelo je u siječnju 2011.
Vidi originalni članak

Županijski sud u Splitu u podne je izrekao nepravomoćne presude petorici optuženih za željezničku nesreću u Rudinama kraj Splita. Bivši direktor HŽ-a Ivan Medak osuđen je na 4 godine zatvora, a savjetnik tvrtke Intrade Jozo Bazina na 3 godine zatvora. 

Ostali optuženici - direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišlja oslobođeni su krivnje zbog nedostatka dokaza.

Sudsko vijeće nije prihvatilo kvalifikaciju tužiteljice Rene Laure da se u ovom slučaju radilo o eventualnom umišljaju, već su prihvatili blažu kvalifikaciju kako se radilo o nehaju, što automatski nosi blažu kaznu. Kao otegotna okolnost naveden je veliki broj mrtvih i ozlijeđenih kao i velika materijalna šteta.

Sudac Damir Romac je u obrazloženju presude rekao kako su osuđeni počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti nehajno. 

- Bazina kao stručna osoba i Medak kao odgovorna, nisu prethodno provjerili podni retardant zbog kojeg vlak nije kočio već ubrzao - rekao je Romac.

Na objavi presude prisutni su bili samo Ivan Medak i Drago Rogulj.

U nesreći nagibnog vlaka u ljeto 2009. godine poginulo je šest ljudi, dok je 55 putnika ozlijeđeno. 

Od siječnja 2011., kada je počelo suđenje, ispitani su članovi obitelji stradalih, kao i brojni drugi svjedoci.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • JerkoKC 06.05.2013.

    Maaaaaaloooooo.Znači,što ih više pobiješ,manju kaznu dobiješ.

  • StjepanSlavić 05.05.2013.

    a jesu puno dobili ! pa oni primaju placu otprilike 15 tisuca kuna ,sjede u fotelji u hz i igraju pokera na fb i zato je i bilo ovakog propusta ,da su radili i obavljali svoj posao kako treba nebi sigurno do ovog doslo,nego ona stara...placa dobra i sve cetiri u zrak,drzavna firma i niko me ne dira! ja bi ih po 20 godina u zatvor strpao!!!

  • dadomatos 03.05.2013.

    Koliko su ono Gotovina i Markać ležali nevini u zatvoru a ovi su krivi za ubojstvo,NEMA PRAVDE????!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare