To je to što me zanima!

Petrov: Ideja o transparentnom pravosuđu nije smjela zamrijeti

Božo Petrov na konferenciji za novinare poručio je da Most nudi pravu, a ne kozmetičku reformu kao što je to slučaj sa zakonima koje je javnost pustilo resorno ministarstvo
Vidi originalni članak

Pravosuđe treba resetirati, smatraju Mostovci koji su s tim ciljem predstavili svoje prijedloge zakona o sudovima te DSV-u.

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je da ideja o transparentnom pravosuđu nije smjela zamrijeti. Poručio je da Most nudi pravu, a ne kozmetičku reformu kao što je to slučaj sa zakonima koje je javnost pustilo resorno ministarstvo. Mostovi zakoni izrađeni su za vrijeme mandata ministra Ante Šprlje i njegova tima. U Mostu napominju da sudbena vlast organizacijski treba biti besprijekorna mašinerija koja osigurava izvrsnost, a ne manipulaciju. Zakonu o sudovima predlažu da predsjednici sudova dobiju veće ovlasti i odgovornosti za obavljanje poslova sudske uprave, uveli bi edukacije predsjednika sudova, te detaljnije razradili postupke ispitivanja osnovanosti predstavki i pritužbi na rad sudova. Jasno žele razgraničiti poslove sudske i pravosudne uprave. Mostovci predlažu i uvođenje žalbenih sudova koji bi preuzeli nadležnost županijski sudova u drugom stupnju te visokog trgovačkog, upravnog i prekršajnog suda. Predlažu i sustav redovitog ocjenjivanja sudaca koje bi utjecalo na napredovanje, ali i povećanje plaće. 

Treba korigirati nesrazmjer između plaća sudaca, pa predlažu povećanje primanja za suce prvog stupnja za 15 do 20 posto, kao i sudskih savjetnika i ostalih službenika na sudu. Navode da je potrebno korigirati nesrazmjer plaća sudaca te predlažu povećanje plaća za suce prvog stupnja i to za 15 do 20 posto, kao i sudskih savjetnika ze ostalih službenika. 

Predlažu promjenu imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, koji bi se birao samo iz redova sudaca tog suda, a proces  kandidature i imenovanja po njima bi trebao biti javan kako bi se smanjila opasnost od krivih odluka. U mostu smatraju da se pitanje sudskih vještaka treba regulirati posebnim zakonom u kojem bi se regulirala prava i obveze, ali i ustrojili kontrolni mehanizmi jer su vještačenja često kontradiktorna. 

Kada je riječ o državnom sudbenom vijeću koje odlučuje o izboru sudaca, U Mostu smatraju važnim da sudačka dužnost miruje kada je sudac predsjednik ili zamjenik DSV-a, a predlažu i da se skrati trajanje izbora članova DSV-a iz sudačkih redova.

- Uveli bi objektivno vrednovanje planova rada kandidata za predsjednike sudova, sigurnosnu provjeru drugog i trećeg stupnja za sve suce i kandidate za suce u Hrvatskoj, prenosile bi se sjednice vijeća s kandidatima za suce, te bi se uveo redoviti sustav ocjenjivanja rada sudaca. Uredili bi pitanje javne objave imovinskih kartica sudaca po modelu za državne dužnosnike - zaključuju u Mostu. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Čarli1976 26.11.2017.

    E gospodine Petrov očito pravo pošteno i transparentno pravosuđe smeta HDZ vlasti u hrvatskoj, kad bi takvo pravosuđe proradilo nestalo bi hdz-ea sa političke scena Hrvatske i moralo bi se izgraditi još sedam Golih otoka.

  • Leonards_1 25.11.2017.

    To je jedina reforma koja je osnov svih reformi i boljitku društva ,dodao bih da bi tu moralo zahvatiti i izborni zakon da građani budu ti koji sugeriraju tko može u politiku , treba na tu temu provesti ispitivanje !

  • Ventrilokvist 24.11.2017.

    Prvo odstraniti 2000 tudjmanovih sudaca. Pa ce se tek onda eventualno provoditi i studirati pravo, a ne rupe u zakonima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare