To je to što me zanima!

Pfizer će mRNA tehnologiju iz cjepiva za Covid koristiti i za cjepiva protiv drugih virusa

Cjepivo Pfizera i BioNTecha, stvoreno na platformi mRNA tehnologije njemačke tvrtke, na testiranjima se pokazalo 90 posto djelotvorno protiv covida-19 te danas igra veliku ulogu u borbi protiv te bolesti
Vidi originalni članak

Pfizer planira mRNA tehnologiju, korištenu u cjepivu protiv koronavirusa koje je proizveo s njemačkim BioNTechom, koristiti i za razvoj cjepiva za druge viruse, piše u utorak Wall Street Journal. 

Američka tvrtka koja je razvila cjepivo protiv koronavirusa s njemačkim partnerom BioNTechom spremna je samostalno raditi na mRNA tehnologiji nakon prošlogodišnjeg iskustva, rekao je njezin šef Albert Bourla za Wall Street Journal. 

PLENKOVIĆ U ČAKOVCU Plan da ubrzaju cijepljenje: Radi se na tome da Pfizer dio svoje pošiljke prebaci u drugi kvartal

Cjepivo Pfizera i BioNTecha, stvoreno na platformi mRNA tehnologije njemačke tvrtke, na testiranjima se pokazalo 90 posto djelotvorno protiv covida-19 te danas igra veliku ulogu u borbi protiv te bolesti koja je odnijela gotovo 3 milijuna života. 

Cjepivo dviju tvrtki je, uz mRNA cjepivo koje je razvila američka kompanija Moderna, odobreno za upotrebu u SAD-u i Europi, što je prva primjena te tehnologije izvan kliničkih ispitivanja. 

Uspjeh te tehnologije potaknulo je farmaceutske tvrtke da ju koriste i izvan razvoja cjepiva, uključujući u borbi protiv raka, što je privuklo milijarde dolara investicija.  

„Smatramo velikim priznanjem to što tvrtke poput našeg partnerskog Pfizera kreću u svoje strategije cjepiva s mRNA” ,rekla je glasnogovornica BioNTecha za agenciju Reuters. 

RIJEČ SVJETSKIH ZNANSTVENIKA Što zapravo znači učinkovitost cjepiva? Najvažnije je da ljude održi izvan bolnica i na životu

Na toj tehnologiji su počele raditi i kompanije CureVac, Gileas Sciences, Sanofi i Translate Bio. 

Pfizerovi trenutni poslovi s cjepivom, uključujući Prevnar 13 protiv pneumokoka, kompaniji su prošle godine donijeli 6,58 milijardi dolara, odnosno 16 posto ukupne godišnje zarade. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ♾shedow♾ 24.03.2021.

    mRNA metoda znači da vam u gene mogu poslati poruku koju god žele, pošto sotonjare vladaju svijetom, mislite li da će išta dobro staviti u njih? Naime malo "m" u mRNA =MESSENGER, dakle poruka koja se šalje u stanicu šta i kako da radi, koje gene da aktivira a koje da blokira i još bezbroj bioloških funkcija. Pa šta mislite zašto su prije 20 godina preko super računmala očitavali cijeli ljudski DNA? Pa željeli su doprijeti do tajni kako on funkcionira, možda ili vjerojatno neznaju sve mehanizme ali za zlodjelo niti nemoraš znati, dovoljno je omesti tom messenger instrukcijom normalan rad gena i eto ti vraga!

  • gonisee 23.03.2021.

    mrna ili dna astrazenece , svejedno necu ni jedan gmo prizvod

  • dusansk 23.03.2021.

    Ova vakcina za covid je kao rakija komovica. Dobra za sve bolesti !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare