Obavijesti

News

Komentari 8

Plan da ubrzaju cijepljenje: Radi se na tome da Pfizer dio svoje pošiljke prebaci u drugi kvartal

Plan da ubrzaju cijepljenje:  Radi se na tome da Pfizer dio svoje pošiljke prebaci u drugi kvartal

Problem koji je nastao nije samo kod nas, nego i drugdje, sa sporom proizvodnjom i sa sporom dostavom AstraZenece, koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta, rekao je premijer u Čakovcu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak u Čakovcu da se radi na prebacivanju dostave određenog kontingenta cjepiva iz četvrtog u drugo tromjesečje kako bi se do ljeta pojačala dinamika cijepljenja i da bi to trebalo biti Pfizerovo cjepivo.

- Govorimo o Pfizeru, koji je naznačio da bi mogao ubrzati dostavu. To je tzv. akcelerirana dostava Pfizera u iznosu od 10 milijuna doza koje bi se, prema našem mišljenju, trebale podijeliti među onim zemljama koje zbog sporosti dostave AstraZenece i od njih više naručenih doza cjepiva, mogle kompenzirati i onda bi se otprilike iznivelirali za nekoliko sljedećih mjeseci - rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade je prilikom obilaska Međimurskog veleučilišta odgovarao i na pitanje o dostavi Pfizerova cjepiva.

 Rekao je da su procjene epidemiološke službe bile da će se maksimalno htjeti cijepiti oko 2,5 milijuna ljudi i da se naručilo ukupno 8,7 milijuna doza cjepiva.

Đikić se cijepio AstraZenecom: 'Moramo ubrzati cijepljenje'
Đikić se cijepio AstraZenecom: 'Moramo ubrzati cijepljenje'

- Problem koji je nastao nije samo kod nas, nego i drugdje, sa sporom proizvodnjom i sa sporom dostavom AstraZenece, koja je bila prva ponuđena narudžba ovoga ljeta - rekao je Plenković.Dodao je kako je činjenica da će u ovih šest mjeseci u odnosu prema predviđenoj isporuci tih cjepiva u Europu doći samo jedna trećina, a to rezultira smanjenom dostavom i Hrvatskoj, koja je u tom trenu najviše naručila cjepiva od AstraZenece.

Međimursko veleučilište za razvoj Međimurja i sjevera Hrvatske

Govoreći o Međimurskom veleučilištu, Plenković je izrazio zadovoljstvo što ono nakon 14 godina danas ima 650 studenata te što je u nj ukupno uloženo 100 milijuna kuna. Tri programa tog veleučilišta, računarstvo, manadžment u sportu i turizmu te održivi razvoj ocijenio je kao „zanimljive i dobre teme”.

Što se događa s Plenkovićem? Imao je ogromne podočnjake
Što se događa s Plenkovićem? Imao je ogromne podočnjake

- Drago mi je da su na ovim prostorima, gdje je nekada bila vojarna, nakon što su te nekretnine predane županiji, napravljene investicije i u veleučilište, znanstveno-istraživačke centre i poduzetnički inkubator. To pridonosi razvoju Međimurske županije i uopće sjevera Hrvatske tako što se obrazuju mlade generacije koje će, siguran sam, s ovim programima koje usvajaju pridonijeti i razvoju hrvatskoga gospodarstva - rekao je u Čakovcu predsjednik Vlade.

Posjetom Međimurskom veleučilištu završio je njegov današnji boravak u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.