To je to što me zanima!

Piletić o birokratskom apsurdu: 'Rješavamo probleme. Roditelj i invalidi s pravom prigovaraju'

Prošlog ljeta donesena je odluka da uz valjanu medicinsku dokumentaciju osobe s raznim dijagnozama i stanjima ne moraju fizički doći na samo vještačenje
Vidi originalni članak

Nakon priče 24sata o državnom apsurdu kojim se otežava, ionako težak život, roditelja djece s različitim dijagnozama i stanjima, o svemu je progovorio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Naime, država od roditelja djece s različitim dijagnozama i stanjima traži da vode svoju djecu na redovita kontrolna vještačenja samo kako bi im potvrdili dijagnozu, koja se, nažalost, ne može promijeniti nabolje. Tako primjerice, djevojčica kojoj je ustanovljen autizam 2020. imat će ga i 2024, ali svako malo zbog vještačenje iznova mora ići testiranja, čekati termine kod psihijatra pa čekati termin za timsku obradu. Sve to kako bi se ponovno dokazalo ono što se već prije ustanovilo - da ima autizam. 

Birokratski apsurdi Hrvatske Roditelji djece s teškoćama: 'Prestanite ih mučiti! Država nas maltretira s vještačenjima'

- Upoznat sam s problemom i rješavamo ga u kontinuitetu. Prošlo ljeto smo donijeli izmjene uredbe o metodologiji vještačenja gdje smo rekli da nema potrebe fizički doći na samo vještačenje kad je nadležnim stručnjacima predana sva medicinska dokumentacija. Time smo jedan suvišan korak maknuli iz procedure - kazao je Piletić. 

Osim toga, država sama nije u stanju vještačenja organizirati na vrijeme i olakšati toj djeci. Roditelji i njihova djeca mjesecima, pa i više od pola godine, čekaju da vještak pregleda svu medicinsku dokumentaciju, i da dobiju rješenje za neku naknadu ili status.

- Ključno je da imamo za isti stupanj invaliditeta, a za različite vrste prava ponovne procedure vještačenja, a roditelji i osobe s invaliditetom su za to s razlogom prigovarali. Naime, oni su za dva različita prava moraju dva puta prolaziti kroz vještačenje, a imaju isti stupanj, dijagnozu i vrstu oštećenja. Prema tome, Zakonom o inkluzivnom dodatku smo objedinili sva prava iz sustava mirovinskog osiguranja, uvećanog dječjeg doplatka, naknade za zaposlene i prava iz sustava socijalne skrbi, u jednu naknadu i za to propisujemo samo jedno vještačenje. Dakle, svi oni koji imaju važeći nalaz i mišljenje rješenjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, po službenoj dužnosti, će se prevesti u određenu kategoriju i tu nema potrebe za ponovnim vještačenjima - objašnjava Piletić.

KOMENTIRA: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK Država neprestano otežava život djeci s invaliditetom...

Dodaje da će vještačenje morati proći svi oni koji tek ulaze u sustav. 

- Vještačenje je osnova da utvrdimo stupanj i vrstu oštećenje samim time i razred inkluzivnog dodatka kojem pripadaju. Tu će sasvim sigurno biti potrebe i za dodatnim pojačavanjem kadrova samog Zavoda za vještačenje osoba s invaliditetom i to je nešto što ćemo razraditi zajedno sa savezima i udrugama osoba s invaliditetom - zaključio je ministar.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • robert robert 04.01.2024.

    Jebem vam mater u usta dajte ljudima peneze.

  • TVP 04.01.2024.

    Ovaj je jedini do sada da je priznao nešto. Sad će ga smjeniti jer ipak su oni savršeni, u svemu……

  • Molon labe 04.01.2024.

    Možda gledaš na krivom portalu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare