To je to što me zanima!

Pisali poslovne planove: Đaci su učili kako biti poduzetnik...

Osnovna škola Ludina svoje je učenike povela na ‘poduzetničko putovanje’ na kojem su naučili napraviti i prodati proizvod. Đaci iz Ludine u sklopu projekta ugostili su svoje kolege i vršnjake iz Češke i Finske
Vidi originalni članak

Pune tri godine oko 250 učenika Osnovne škole Ludina izrađivalo je balzame, čajeve i vrećice s ljekovitim biljem sa školske plantaže, modeliralo tipičnu moslavačku kuću, pisalo poslovne planove, posjećivalo poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovalo u brojnim drugim praktičnim radovima.

I sve to kako bi naučili što znači biti poduzetnik. Učenici od 5. do 8. razreda uz pomoć svojih 12 učitelja razvijali su radne navike, osobine poduzetne osobe i poduzetnički način razmišljanja, a pridružili su im se i osnovnoškolci i učitelji iz finskoga grada Kiiminki i češkog Valašske Mezirici. Projekt je uključio i putovanja te upoznavanja učenika uključenih zemalja, a svi su saznali kako je to školovati se i dobiti zvanje u drugom obrazovnom sustavu.

- Naizgled jednostavna ideja o sustavnom bavljenju poduzetništvom u osnovnoj školi zaživjela je tek uz pomoć financija iz Europske unije, a kurikulum je rezultat dugogodišnjeg procesa, od nicanja ideje, praktičnog bavljenja poduzetničkim aktivnostima u učeničkoj zadruzi, razvijanja i testiranja u međunarodnom, multilateralnom projektu pa sve do višemjesečnoga suradničkog rada na izradi dokumenata – opisala je Sonja Pribolšan-Pongračić, ravnateljica Osnovne škole Ludina, na završnoj konferenciji i predstavljanju rezultata.

Mladi poduzetnici iz Hrvatske, Češke i Finske u projektu “Czeck it out, be Croative and Finnish ahead” osmislili su kurikulum poduzetništva za osnovne škole, s udžbenikom za učenike i priručnikom za učitelje, a koji škola Ludina provodi u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik.

- Ankete među učenicima na početku i na kraju projekta pokazala je znatan napredak u njihovu znanju o poduzetništvu, a veseli nas da su, primjerice, učenici nedavno raspravljali upravo o toj temi na sajmu vještina za upis u srednju školu. Naša će škola nastaviti raditi s novim generacijama u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik, a vjerujem da će se vijest o dostupnim materijalima brzo proširiti i među drugim školama te da ćemo imati puno učenika koji će u svojim školama slušati o financijskoj pismenosti, projektnim planovima, timskom radu, marketingu i slično - rekao je Tomislav Pavlović, koordinator projekta i učitelj engleskog jezika iz Osnovne škole Ludina.

Ovaj zanimljiv i važan projekt OŠ Ludina je provela zahvaljujući podršci fondova iz programa Erasmus+, vrijednoj više od milijun kuna.     

Idi na 24sata

Komentari 3

  • sunčanana 14.07.2017.

    Primjer kako nastava ne mora biti samo suhoparno usvajanje činjenica nego i stvarna priprema za život. Potrebna je aktivna uključenost svih sudionika i rezultati ne izostaju. :))

  • Gender bender_1 13.07.2017.

    Skoro sam zaboravio najbolji nacin poduzetnistva, opet ukljucuje stranku na vlasti, dakle uz pomoc nje dodzete u posjed jedne drzavne tvrtke koja se bavi poljoprivredom i maloprodajnim lancem al da krenemo od pocetka. Odete u banku koja vam da povlasten kredit na teret drzave i kupite tvornicu za preradu npr soje za cjenu materijala u skladistu, zatim kad preradite vratite kredit + profit. Obavezno skladista koristiti za preprodaju sirovina s time da se sa drzavom dogovoris oko uvoza i poreza onako da te ne tlaci. Narihtas si i drzavne poticaje za sadzenje istih ali to radis u drugoj zemlji zbog cjene zatim sredis zakon kako dobavljace ne moras placati 6mj a radnike ne vise od 2500kn.poslje toga se zaduzujes i sises novac iz vlastite firme za osobni luksuz i naravno u svoj posao umocis i mirovinski fond. Kad postanes prevelik da bi pao radis sto hoces a na odlasku sklopis ugovor da nisi kriv. Svaka slicnost sa stvarnim osobama i dogadzajima je slucajna...

  • Gender bender_1 13.07.2017.

    To je bar jednostavno, ako zelite biti uspjesan poduzetnik napravite sljedece: uclanite se u stranku na vlasti ( pozeljno HDZ) zatim im obecate proviziju od 10% i na dar dobijete drzavnu firmu za 1kn. Opteretite je kreditima i laznim mjenicama a novac izvucete iz zemlje ( ne zaboravite dati postotak) zatim firmu zatvorite pod izlikom da je nerentabilna i krenete dalje ali ne zaboravite prodati svo zemljiste prije toga. Drugi nacin takodzer ukljucuje stranku na vlasti s time da otvorite fikus firmu koja pobjedzuje na natjecaju nabave npr svjecice " bosna super" za mig 21 to je cc 100 000kn po komadu ili zaruljicu parkirnog svjetla za istog.treci nacin je trgovina zemljistem gdje kupite sumu za 1kn zatim pretvorite u gradzevinski teren. Sve ostalo sto vam sole pamet u skoli uspjeva samo u trecem svjetu poput njemacke gdje se mozete ovogatiti tek kroz 20g mukotrpnog rada...

Komentiraj...
Vidi sve komentare