Obavijesti

News

Komentari 3

Pisali poslovne planove: Đaci su učili kako biti poduzetnik...

Pisali poslovne planove: Đaci su učili kako biti poduzetnik...
1

Osnovna škola Ludina svoje je učenike povela na ‘poduzetničko putovanje’ na kojem su naučili napraviti i prodati proizvod. Đaci iz Ludine u sklopu projekta ugostili su svoje kolege i vršnjake iz Češke i Finske

VIDEO

Pune tri godine oko 250 učenika Osnovne škole Ludina izrađivalo je balzame, čajeve i vrećice s ljekovitim biljem sa školske plantaže, modeliralo tipičnu moslavačku kuću, pisalo poslovne planove, posjećivalo poduzetnike u Hrvatskoj i inozemstvu te sudjelovalo u brojnim drugim praktičnim radovima.

I sve to kako bi naučili što znači biti poduzetnik. Učenici od 5. do 8. razreda uz pomoć svojih 12 učitelja razvijali su radne navike, osobine poduzetne osobe i poduzetnički način razmišljanja, a pridružili su im se i osnovnoškolci i učitelji iz finskoga grada Kiiminki i češkog Valašske Mezirici. Projekt je uključio i putovanja te upoznavanja učenika uključenih zemalja, a svi su saznali kako je to školovati se i dobiti zvanje u drugom obrazovnom sustavu.

- Naizgled jednostavna ideja o sustavnom bavljenju poduzetništvom u osnovnoj školi zaživjela je tek uz pomoć financija iz Europske unije, a kurikulum je rezultat dugogodišnjeg procesa, od nicanja ideje, praktičnog bavljenja poduzetničkim aktivnostima u učeničkoj zadruzi, razvijanja i testiranja u međunarodnom, multilateralnom projektu pa sve do višemjesečnoga suradničkog rada na izradi dokumenata – opisala je Sonja Pribolšan-Pongračić, ravnateljica Osnovne škole Ludina, na završnoj konferenciji i predstavljanju rezultata.

Mladi poduzetnici iz Hrvatske, Češke i Finske u projektu “Czeck it out, be Croative and Finnish ahead” osmislili su kurikulum poduzetništva za osnovne škole, s udžbenikom za učenike i priručnikom za učitelje, a koji škola Ludina provodi u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik.

- Ankete među učenicima na početku i na kraju projekta pokazala je znatan napredak u njihovu znanju o poduzetništvu, a veseli nas da su, primjerice, učenici nedavno raspravljali upravo o toj temi na sajmu vještina za upis u srednju školu. Naša će škola nastaviti raditi s novim generacijama u izvannastavnoj aktivnosti Mladi poduzetnik, a vjerujem da će se vijest o dostupnim materijalima brzo proširiti i među drugim školama te da ćemo imati puno učenika koji će u svojim školama slušati o financijskoj pismenosti, projektnim planovima, timskom radu, marketingu i slično - rekao je Tomislav Pavlović, koordinator projekta i učitelj engleskog jezika iz Osnovne škole Ludina.

Ovaj zanimljiv i važan projekt OŠ Ludina je provela zahvaljujući podršci fondova iz programa Erasmus+, vrijednoj više od milijun kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.