To je to što me zanima!

Pisali su ministru Fuchsu: Nezadovoljni su odlukom da se u vrtiće upisuje veći broj djece

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske u petak je u pismu resornom ministru Radovanu Fuchsu izrazio nezadovoljstvo prijedlogom izmjena Zakona o predškolskom odgoju
Vidi originalni članak

Nezadovoljni su jer bi se pravilnikom koji donosi ministar upisivao veći broj djece u odgojno-obrazovne skupine.  

"Jedini i glavni razlog ove izmjene Zakona je da se omogući odlukom ministra upis većeg broja djece u iste prostore bez da se uloži i izgrade novi kapaciteti prema postojećem standardu jer smo na začelju obuhvata predškolske djece u odnosu na druge zemlje u EU", ističe Sindikat u priopćenju. 

Smatra da je takav pristup Ministarstva prema njihovoj djelatnosti neprihvatljiv i dovodi do toga da će radnici u predškolskim ustanovama raditi u još većem preopterećenju, smanjit će se kvaliteta odgojno-obrazovnog rada jer su odgojno-obrazovne skupine i sada pretrpane, a biti će još i više.

U TRI NAVRATA U 2022. Postigli dogovor: Plaća radnika u riječkim dječjim vrtićima raste za 10 posto, štrajka neće biti

Kažu da će ministar "koji nema razumijevanja ni potrebnih znanja" o njihovoj djelatnosti svojim pravilnikom određivati broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama, potrebnu kvadraturu i broj radnika te pogodovati gradovima i općinama koji su osnivači predškolskih ustanovama.

"Umjesto da država financijski pomogne gradovima i općinama koji su osnivači i financijeri vrtića ovim potezom se direktno šteti djeci i radnicima, Jedino promjena modela financiranja može donijeti promjene usmjerene na dobrobit djeteta i onih koji rade s djecom", poručuju iz Sindikata. 

U pismu ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu navode kako im je dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona u predškolskom odgoju i obrazovanju koje je Ministarstvo više puta izmijenilo u odnosu na tekst koji je donijela Radna skupina, odnosno na tekst koji je prezentiran javnosti na e-savjetovanju.

U IME OCA, SINA I PLINA I privatni vrtići u Zagrebu dižu cijene: 'Nitko živ ne zna kako će prebroditi ovu situaciju...'

Sindikat upozorava na veliko nezadovoljstvo svojih članova ali i svih drugih zaposlenika predškolskih ustanova zbog zadnje korekcije teksta prijedloga izmjene Zakona - "Pravilnika kojim se propisuje broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama, a kojeg donosi ministar nadležan za obrazovanje". 

Ministarstvo pokušava mijenjati Državni pedagoški standard

Tvrde kako tim izmjenama Zakona, Ministarstvo pokušava mijenjati Državni pedagoški standard koji je donio Hrvatski sabor.

Podsjećaju i kako je Ministarstvo za vrijeme bivše ministrice Blaženke Divjak pokušalo napraviti izmjenu Zakona i u njega uvrstiti odredbu prema kojoj osnivači predškolskih ustanova mogu na temelju svoje odluke upisivati 20 posto više djece od broja predviđenog Državnim pedagoškim standardom, ali su to spriječili.

PREDŠKOLSKI ODGOJ Sabor: Izmjenama Zakona do većeg broja djece u vrtićima

"Slijedom svega navedenog, lijepo Vas molimo da se navedeni prijedlog izmjene iz članka 2. briše iz prijedloga izmjene Zakona kako bi se zadržao socijalni mir, dostojanstvo struke i zadovoljstvo svih zaposlenika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske", poručuje predsjednica Sindikata Iskra Vostrel Prpić.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Karlo 1 04.03.2022.

    Pribrojite i izbjeglice

Komentiraj...
Vidi sve komentare