To je to što me zanima!

Pješčana planina u Francuskoj "guta" kuće, putove, šume...

Pješčana dina svake je godine šira za pet metara, a u zadnjih sto godina brzina rasta joj se udvostručila. Zbog ljepote godišnje privuče više milijuna turista
Vidi originalni članak

Velika pješčana 'planina' na jugozapadu Francuske na obali u gradića La Teste de Buch ne prestaje rasti . Dune of Pyla duga je tri kilometra, široka 500 metara i sto metara visoka što ju čini najvećom pješčanom dinom u Europi, a  dok se širi 'guta' kuće, putove i šume. 

Dina se stvara i širi zahvaljujući atlantskim vjetrovima. Svake godine šira je za pet metara, a u zadnjih sto godina brzina rasta joj se udvostručila. Na svom putu nikoga ne štedi, a najbolji primjer za to je obitelj koja je 1928. godine odlučila izgradili vilu na rubu planine, a dvije godine kasnije kuću je 'napao' pijesak. Do 1936. godine kuća je potpuno nestala. 

Zbog zanimljive lokacije i ljepote dina je postala popularna među turistima i privlači milijune posjetitelja godišnje, a posebno je popularna među paraglajderima. Širenju dine pridonosi i dugo razdoblje oseke na francuskim obalama tijekom koje vjetrovi pijesak s dna obala nanose na planinu. Stručnjaci koji su analizirali planinu otkrili su da su se na ovom području nalazile mnogo starije šume koje su nestale tijekom naleta vjetrova i pijeska, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • marijaterezija2 05.05.2013.

    Ima svoju ljepotu, priroda se stlno mjenja ništa novo nego normalno.

  • JosipTot 05.05.2013.

    Gdje su kuće i stanovništvo ,ako je tko preživio neka preseli kod nas pa če vidjeti šta sve nestane preko noći.

  • mladozenja 05.05.2013.

    Da je ovo u Hrvatskoj, pijesak bi već bio prodan ccc

Komentiraj...
Vidi sve komentare