To je to što me zanima!

Plaćate eurima 'vani'? Odsad ćete imati manje troškove

Povjerenik Europske komisije za euro i financijske usluge Valdis Dobromvskis rekao je u srijedu da će se "nižim naknadama pri prekograničnim plaćanjima uštedjeti gotovo milijardu eura godišnje"
Vidi originalni članak

Europski parlament usvojio je u četvrtak nova pravila o pojeftinjenju naknada za prekogranična plaćanja u eurima, čime se suzbija diskriminacija zemalja članica izvan eurozone pa će se tako i za potrošače u Hrvatskoj smanjiti troškovi naknade.

Velikom većinom zastupnika, 532 za, 22 protiv i 5 suzdržanih, podržana su pravila prema kojima će zemlje članice izvan eurozone plaćati niže troškove za prekogranična plaćanja u eurima. 

Potrošači u Hrvatskoj prosječno plaćaju 8,23 eura naknade troškova za svakih 100 eura prekogranične transakcije, dok u Bugarskoj gotovo 20 eura, pokazuju rezultati istraživanja Europske komisije iz 2017. Od članica koje nisu u eurozoni dosad je najniže naknade plaćala Poljska - manje od 2 eura. 

Usvojenim pravilima izjednačit će se troškovi slanja i primanja uplata u eurima, a ti troškovi plaćat će se u lokalnoj valuti. Dodatne prednosti ovog pristupa su poticanje prekogranične trgovine, smanjenje troškova poduzećima i ušteda u iznosu gotovo milijardu eura godišnje.

"150 milijuna građana iz EU-a i 6 milijuna poduzeća izvan eurozone plaćat će značajno manje naknade za prekogranične transfere", istaknula je u srijedu tijekom plenarnog zasjedanja bugarska zastupnica Eva Maydell (EPP), izvjestiteljica iz Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku. 

Povjerenik Europske komisije za euro i financijske usluge Valdis Dobromvskis rekao je u srijedu da će se "nižim naknadama pri prekograničnim plaćanjima uštedjeti gotovo milijardu eura godišnje". 

Novim pravilima staje se na kraj i proizvoljnim naplaćivanjima pri konverziji valute, a nastoji povećati transparentnost.

Primjerice, osoba iz Hrvatske koja posjeti restoran u Belgiji i svoj ručak poželi platiti karticom, imat će izbor plaćanja u eurima ili kunama. Prije kartične transakcije potrošača će se morati obavijestiti o točnom iznosu koji se naplaćuje u lokalnoj valuti i u valuti njihova računa.

I u slučaju bankovnog transfera banke će trebati objaviti puni iznos troškova konverzije valute. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Jozoo_1 14.02.2019.

    Bio vani,plaćao devizni karticom ,plaćao kunskom nikakva nadoknada se neplača. Dizanje gotovine na bankomatu od 2 do 10 eura. Pošto je san Paulo ako je ima u blizini 0%( Mađarska ,Italija)

  • borg78 14.02.2019.

    Eto Vam protivnici uvođenja Eura! Bez argumenta kenjate da niste zs uvođenje a vaših 100 eura je samo 90 eura! Ovo će malo ublažiti, ali treba što prije uvesti Euro jer kuna je ionako izvedenica istoga samo sa skupim naknadama? Ionako nemamo rezerve zlata jer je Rohać prodao za mrvice svojedobno... Onaj Rohać kojeg ste zvali da bude Premijer! Hahahahaha!

  • hrvoje96 14.02.2019.

    Odakle nam euri?

Komentiraj...
Vidi sve komentare