To je to što me zanima!

Planinić: Pobačaj nije ljudsko pravo, moramo mijenjati zakon

Nema umanjivanja prava u smislu ako gledate što je ljudsko pravo. Osnovno pravo je pravo na život. Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo. Nema istog pariteta - kaže Planinić...
Vidi originalni članak

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Krešimir Planinić komentirao je raspravu oko prava na pobačaj koja se aktualizirala proteklih nekoliko tjedana. Mišljenja je da pravo na pobačaj nije ljudsko pravo:

- Nema umanjivanja prava u smislu ako gledate što je ljudsko pravo. Osnovno pravo je pravo na život. Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo. Nema istog pariteta. Ako od tuda krenemo onda moramo gledati koje su regulative moguće napraviti najbolje možemo da zaštitimo i majku. Imamo društvo i politiku koja osjeća društvo i pretvara to u pravo. Nadam se da će ova rasprava i ovi argumenti utjecati na daljnje promišljanje - rekao je Planinić za N1.

On smatra kako treba preispitati ustavnost zakona jer on potječe još iz 1978. godine i "temeljio se na komunističkom ustavu":

- Govorimo o zakonu iz 1978., a preispitati ga treba svakako jer postoji neusklađenost tog zakona s Ustavom koji je na snazi od 1991. Temelj je od članka 21 gdje se jasno govori da svako ljudsko biće ima pravo na život. jamči se zaštita života kao osnovnog ljudskog prava. Pa do toga da smo uglavili aspekt zdravstvene zaštite i zaštite djece i nemoćnih osoba. To su sve ustavne kategorije. A zakon iz 1978. se temeljio na komunističkom ustavu. Mi smo željeli podastrijeti znanstvene činjenice da život počinje začećem.

Planinić dodaje da zabrana pobačaja ne otvara prostor tzv. sivih zona:

- To vam je jedan pojam koji se dokazao netočnim - da ima veze zakon koji bi štitio život sa smrtnošću žena. Profesor Stepkovski s varšavskog Pravnog fakulteta je iznio podatak uspoređujući Poljsku s Njemačkom koja ima dvostruko i Velikom Britanijom koja ima trostruko veći mortalitet. Posljedica nečinjenja pobačaja je rađanje djeteta - smatra Planinić.
 

Idi na 24sata

Komentari 727

  • katarina j. 01.11.2016.

    po prvi puta mi se toliko gadi čitati komenatare zaostalih majmuna da mi se povraća

  • kara marko 31.10.2016.

    Prođe me volja za sex čim ugledam ove dve spodobe.

  • Dalibor0704 31.10.2016.

    Prestanite sa vjerskim poluidiotarijama. Pravo na pobačaj imaju sve žene, a država im treba omogućiti da se to obavi u bolnici. Molim mužjake i političke stranke da začepe, nije na njima da odlučuju. Još nam samo treba takva netolerancija. Sigurno im ne smetaju PRIDE parade, nego su i ponosni na njih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare