To je to što me zanima!

Planinić: U šoku sam, kao i svi iz mog kluba u Moskvi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U napadu Crnih udovica u moskovskoj podzemnoj željeznici ubijeno je 38 ljudi, a 72 ih je ozlijeđeno. Hrvatsko veleposlanstvo blizu je mjesta napada
Vidi originalni članak

Život se nakon terorističkog napada u Moskvi vrlo brzo vratio u normalu. Tako je bilo i nakon napada 2004. godine. Nijedan napad nije bio takvih razmjera kao onaj na WTC. Ali ovaj u ponedjeljak izazvao je veliki kaos jer je metro stao, kaže Božo Kovačević, hrvatski veleposlanik u Moskvi od 2003. do 2005. godine. On je za terorističkog napada na ulaz u metro 2004. živio u ruskoj prijestolnici. Kaže kako ga nije bilo strah jer teroristima nije cilj napasti diplomate.
- Rijetko sam se šetao ulicama, a i diplomati se ne voze javnim prijevozom - rekao je Kovačević te dodao kako su teroristički napadi u Rusiji česti, a u Moskvi povremeni. Grad je, objašnjava, velik i zbog napada se ne zaustavlja svakodnevni život. S obzirom na način na koji je izvršen, Kovačević je uvjeren da je riječ o ženskim samoubojicama, tzv. Crnim udovicama.
- Žene su česte sudionice takvih napada. Ovdje je riječ o dvjema djevojkama koje su plastične eksplozivne naprave nosile oko struka. Nadzorne kamere zabilježile su kako su ih do postaje metroa dovele također žene pa se sada traga za njima - rekao je Kovačević, koji je kao najgori napad u Rusiji izdvojio onaj u Beslanu 2004. u kojem je ubijeno nekoliko stotina djece. Njegov prijatelj, poduzetnik Rudi Nikšić, već 20 godina živi u Moskvi. Tijekom napada vozio se drugim dijelom grada. Kaže kako je promet tekao bez poteškoća u svim dijelovima grada osim u središtu, gdje je bila eksplozija.
- Bio sam potresen. Uvijek me strah da nije stradao netko od mojih prijatelja ili poznanika - rekao je Nikšić.
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za sada nema podataka o tome ima li ozlijeđenih ili poginulih Hrvata. Prekinute su telefonske veze s ruskom prijestolnicom te je bilo problema s kontaktiranjem veleposlanika Nebojše Koharovića.
Hrvatsko veleposlanstvo u neposrednoj je blizini jedne od postaja podzemne željeznice u kojoj je eksplodirala bomba.
U Moskvi su trenutačno i hrvatski sportaši. Košarkaš Zoran Planinić igra za klub CSKA, a nogometaš Tomislav Dujmović od prošle godine igra za Lokomotivu iz Moskve. U Rusiji je već četiri godine.
- Šokirani smo svi iz kluba. Sva sreća da ne živim i ne radim u tom dijelu Moskve - rekao je kratko košarkaš Planinić.

'HTJELI SU UDARITI NA SIMBOL DRŽAVE'
Posebni savjetnik premijerke Jadranke Kosor za nacionalnu sigurnost i obranu, Vlatko Cvrtila smatra kako napad 'Crnih udovica’ ima simbolički značaj. Postaja metroa Lubijanka, gdje je izvršen prvi napad, nalazi se ispred zgrade Federalne službe sigurnosti, nasljednika KGB-a, koja simbolizira, kako kaže Cvrtila, jakost i sigurnost države Rusije.
- U posljednjih dvadesetak godina i jedna i druga strana, dakle Čečenija i Rusija primjenjuju nasilje. Ne vjerujem da će doći do primirja i da će prestati teroristički napadi. Kako Rusija ne dopušta međunarodno posredovanje koje bi možda počelo riješavati probleme, ne vidim mir u tom dijelu svijeta - rekao je Cvrtila te dodao kako je posljednji takav napad u Moskvi izvršen 2004. godine, također u metru u kojem su eksplodirale dvije bombe. U terorističkom napadu tada je poginulo 42 ljudi, a 250 ih je bilo ozlijeđeno. Eksplozivne naprave nosio je bombaš samoubojica koji se vozio u jednom od vagona. Bombaš je u naprave ugradio čavle i razno željezo kako bi šteta bila što veća. Posljednji teroristički napad u Rusiji izvršen je nedavno, u studenom 2009. Napadnut je luksuzni vlak, poginulo je 27 ljudi, a gotovo 100 ih je bilo ozlijeđeno.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • natasax 29.03.2010.

    Živjela sam dosta dugo u Moskvi i tamo se nisam nikad sigurno osjećala.

  • 29.03.2010.

    majcica rusija je propatila mnogo pa me ne cudi da se sve \"brzo normaliziralo\".... jedino mi zao kolateralnih zrtava.pocivali u miru..

  • freestyler 29.03.2010.

    Uvijek nahebu oni najmanje krivi...običan narod...kaj nisu to isplanirali i odradili u njihovom parlamentu ili kak se več zove...lupili bi direktno one koji su im svu tu bol prouzročili...sučut svim obiteljima poginulih i nedao dragi Bog da se to igdje ponovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare