To je to što me zanima!

Plenković: Kinezi će vrlo brzo doći pogledati stanje u Uljaniku

Kinezi danas grade 40 posto svjetskih brodova. Ja želim biti vrlo realan. Ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti na stol, rekao je premijer Plenković
Vidi originalni članak

Završena je euforija zbog dolaska kineskog izaslanstva. Dubrovnik može odahnuti od nikad većeg policijskog osiguranja jer su lideri zemalja članica Unije iz srednje i istočne Europe napustili grad. 

A ono što je delegacija najmnogoljudnije zemlje za sobom ostavila su većinom potpisani dokumenti i to ne ugovori nego tek pisma namjere.

O svemu ovome u RTL-u Danas govorio je premijer Plenković.

Prema svim usporedivim dimenzijama, jedan od najvećih skupova u novijoj hrvatskoj povijesti. Što će građani najkonkretnije osjetiti od ovoga što se danas razgovaralo?

Ovim današnjim događajem poslana je poruka ne samo Kini, nego i poruka Hrvatskoj. Oni su spremni dignuti razinu naših odnosa na jednu novu razinu. Ponudili smo dva projekta - ulaganje u luke i željezničku infrastrukturu.

PRILIKA ZA GOSPODARSTVENIKE Summit je povijesno bitan za Hrvatsku: 'Cilj je suradnja..'

Pruga Rijeka - Zagreb. Na koji način Kinezi tu mogu sudjelovati.

Tu je sve moguće. Mi ćemo nastojati da u financiranje nizinske pruge idemo na dva modela - ili financiranje iz EU ili koncesija.

Za što su oni više zainteresirani?

Mi smo sada potpisali dva sporazuma. Da se napravi radna skupina da se vidi koji bi bili najbolji modeli za njeno financiranje.

INVESTITORI NAHRLILI Kinezi posjetili Goricu: Gradit će stadion od 30.000 mjesta...

Mogu li Kinezi napraviti ono što Hrvatska i privatni investitor nisu napravili s Uljanikom? Je li za Kineze Uljanik ulaz u Europu?

Vlada je već platila 420 milijuna eura državnih jamstava koje su nažalost išle bankama. Mi smo u godinu i nešto napravili sve što smo mogli. 

Što mogu oni?

Iskoristio sam sastanak da mu pojasnim kontekst hrvatske brodogradnje. Ono što im treba je ozbiljan konsolidator koji zna te procese voditi. Kinezi danas grade 40 posto svjetskih brodova. Ja želim biti vrlo realan. Ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti na stol. Zamolio sam kineskog premijera da dođu predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom da posjete Hrvatsku, da posjete Uljanik i 3. maj i vide da li bi oni mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranje.

Kada dolaze?

Vrlo brzo.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • volter 13.04.2019.

    Najbolje ti je da blefaš i filozofiraš iz fotelje, a stranci i njihove sluge nek se bave glavnim problemima države. I još i to predstavljaš kao svoju sposobnost.

  • mandrač 13.04.2019.

    Kad anemija priča sve izgleda bajno i sjajno sva će naša .ovna drugi rješavat za nas a mi ćemo nastavit uhljebarskim načinom života...hahaha budalama nikad dosta.

  • ljubica ljubičica_1 13.04.2019.

    Znate kada će Kinezi uložit u našu brodogradnju na sveti nikad a možda ni tad.Pa ko će ulagat u ovakvoj zemlji?

Komentiraj...
Vidi sve komentare