To je to što me zanima!

Plenković: Sud potvrdio da je Oluja bila oslobodilačka akcija

Nažalost, Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je nužni element genocida
Vidi originalni članak

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković komentirao je presudu Međunarodnog suda u Haagu u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije, te protutužbe Srbije.

 - Pozitivno je da je svojom presudom Međunarodni sud danas ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene "Velike Srbije". No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske - kazao je Plenković.

Potvrđen je oslobodilački karakter 'Oluje'

Istaknuo je kako je 'odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom potvrdio odluke MKSJ-a kojim se potvrđuje oslobodilački karakter akcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni.

 -  Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno doprinose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom  devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba - poručio je Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • kakuta 04.02.2015.

    Nervoza u susjednoj zemlji je opravdana :). Kako i ne bi bila. Pa pročitajte ovo: 1. Sud je dokazao da je srbija i jna izvršila agresiju, da je Hrvatska bila žrtva etničkog čišćenje, progon, ubijanje, razaranje, silovanje, odvođenja u logore, projekt velike srbije.........genocid, ali ne i genocidne namjere (na što su stručnjaci upozoravali kao visoki prag za dokazivanje). 2. Srpska protutužba je odbijena u cijelosti i za nju nije glasao čak ni sudac iz srbije.

  • stoka7 04.02.2015.

    interesantno kako su nasi politicari budale...svi imaju komentar sto presuda znaci...i od 100 slicnih verzija koje su iznesene malo utjehe imaju oni koji su ostali bez najmilijih...

  • fenix77 03.02.2015.

    Oluja je neponovljiva oslobodilačka akcija, samo zašto smo stali kod Mrkonjić Grada, zašto to nismo spojili sa Gradiškom?? Inače ranije je spriječeno djelovanje 121 brigade(baš Gradiške i cipelića) na tom pravcu prema jugu. Zašto Vrhovniče?? nek onda Srbi gledaju veliku srbiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare