News

Komentari 16

Plenković: Sud potvrdio da je Oluja bila oslobodilačka akcija

Plenković: Sud potvrdio da je Oluja bila oslobodilačka akcija

Nažalost, Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je nužni element genocida

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković komentirao je presudu Međunarodnog suda u Haagu u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije, te protutužbe Srbije.

 - Pozitivno je da je svojom presudom Međunarodni sud danas ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene "Velike Srbije". No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske - kazao je Plenković.

Potvrđen je oslobodilački karakter 'Oluje'

Istaknuo je kako je 'odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom potvrdio odluke MKSJ-a kojim se potvrđuje oslobodilački karakter akcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni.

 -  Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno doprinose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom  devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba - poručio je Plenković.

Najčitaniji članci