To je to što me zanima!

Po novom zakonu vozačku će vam moći oduzeti liječnik: 'Ne želimo cinkati svoje pacijente'

U MUP-u objašnjavaju da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta
Vidi originalni članak

Vozačku dozvolu moći će vam oduzeti i vaš obiteljski liječnik, odnosno specijalist koji vas je pregledao. Upravo je to predviđeno izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu.

Javna rasprava je prošla, a gotovo ni jedna od liječničkih primjedbi nije usvojena - pa u zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata.

Naime, hipotetska situacija bi mogla izgledati ovako - dovezli ste se liječniku, jer vam nije dobro, on utvrđuje da niste u stanju ni voziti, putem centralnog elektroničkog sustava obavještava policiju i praktički vam oduzima vozačku dozvolu. Automobilom više ne možete kući. 

Medicina rada ovdje se zaobilazi, a obiteljski liječnici koji imaju još veću odgovornost tvrde - time se narušava povjerljivi odnos pacijenta i liječnika.

PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA Doktori će oduzimati vozačke: 'To je nebuloza! Pa prvi dan ide obustava javnog prijevoza u RH'

"Mi ne želimo biti nikakvi cinkaraši svojih pacijenata, naša uloga nije da sudjelujemo u represivnom aparatu. Da li će odvjetnici ili ispovjednici također morati obavještavati policiju o onome što su čuli u tom povjerljvom razgovoru?", kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine za RTL.

U MUP-u objašnjavaju da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta.

"Mi nećemo niti nas zanima dijagnoza pacijenta, mi nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima, već ćemo samo isključivo dobiti šifru po kojoj ćemo znati da taj vozač nije sposoban za upravljanje u prometu", kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije. 

Kazna za vozače koji upravljaju vozilom, a ne bi smjeli, bit će od 1500 do pet tisuća kuna, dok je za odgovornu osobu, bilo da je riječ o liječniku, specijalistu ili recimo ravnatelju neke zdravstvene ustanove od 5 do 15 tisuća kuna. 

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Krezumica 22.10.2021.

    Imam dojam da se vrši cjelokupni pritisak na sve, kako bi dobri, pošteni i moralni ljudi bili uklonjeni, a na njihova mjesta došli režimu vjerni, beskrupulozni, kojima su poštenje, čast, moral... zadnja rupa na svirali

  • funky M 22.10.2021.

    A po kojem kriteriju će liječnik ocijeniti da li je osoba sposobna za vožnju ili nije? Ili da li je to privremeno nesposoban ili stalno? Je li liječnik opće medicine kompetentan za to? Čemu liječnički pregled medicine rada za polaganje vozačkog ispita, ako to može sve odraditi obiteljski liječnik opće medicine? Ukinite onda liječnički pregled u sklopu stjecanja vozačke dozvole, neka potvrde izdaju liječnici opće prakse i gotovo. Ovo je naprosto samo još jedan korak dalje u represiji države nad građanima. Sve manje smo slobodna demokratska država i društvo, a sve više totalitarna diktatura. Kako je krenulo uskoro će ova država i ovaj režim biti gori od onog za vrijeme Jugoslavije. Zapravo već je gori, ovakva represija prema građanima nije postojala ni za vrijeme Jugoslavije.

  • Hakler. 22.10.2021.

    Što je najveći apsurd u svemu ovome, pola policajaca će po ovome također izgubiti vozačku dozvolu. Barem bi trebali, ako će se zakon primjenjivati jednako na sve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare