Obavijesti

News

Komentari 156

Doktori će oduzimati vozačke: 'To je nebuloza! Pa prvi dan ide obustava javnog prijevoza u RH'

Doktori će oduzimati vozačke: 'To je nebuloza! Pa prvi dan ide obustava javnog prijevoza u RH'

Liječnici obiteljske medicine tvrde da oduzimanje vozačke nije njihov posao. Prema prijedlogu zakona, liječnici bi trebali suspendirati iz prometa i one koji piju lijekove protiv bolova

VIDEO

Prema prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, liječnici obiteljske medicine trebali bi obavijestiti policiju o tome da netko ne može upravljati vozilom, nakon što izdaju pacijentu upozorenje da ne vozi.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo među liječnicima obiteljske medicine koji tvrde da oduzimanje vozačke nije njihov posao. Prema prijedlogu zakona, liječnici bi trebali suspendirati iz prometa i one koji piju lijekove protiv bolova.

Tvrde da oni nisu sudski vještaci da bi to mogli procijeniti i da se time ukida i povjerljivost medicinskih podataka.

O tome je za HRT pričao Leonard Bressan. 

- Mi se u obiteljskoj medicini nikada nismo bojali posla, pogotovo ako se radi o medicinskom poslu. Ovo su administrativne nebuloze s jedne strane. Taj tekst su pisali očito neuki ljudi, volio bih misliti da im se potkrala greška u slaganju toga teksta. To su stalni pokušaji radnih skupina iz jednog ministarstva da abolira postojanje drugog ministarstva i njegovu ulogu u reguliranju zdravstvenog sustava, a to je Ministarstvo zdravstva te komora i stručnih skupina u zdravstvu. Građanstvo nije do u detalje upoznato s posljedicama primjene jednog takvog zakona. To je u početku, urušavanje temelja zdravstvene službe u cjelini u RH, to je princip povjerljivosti medicinskih podataka koji se suspendira ovim zakonom - rekao je.

Dodaje i kako posjedovanje vozačke dozvole nije medicinski podatak.

- Ja kao liječnik nisam taj koji će privremeno ili trajno odlučivati o sposobnosti za upravljanje motornim vozilima jer je to u nadležnosti specijalista medicine rada. Fokus moga rada u ordinaciji je zdravstvena dobrobit pacijenta, očuvanje njegovog zdravstvenog stanja, liječenje bolesti i vraćanje izgubljenog zdravlja - kaže.

Tvrdi da je ocjena i procjena o zdravstvenom stanju osobe koja vozi ulazak u područje medicine rada.

- To je nedopustivo. Od prvog dana primjene jednog takvog zakonskog teksta, morate zadržati kod kuće otprilike 40% vozača u javnom prijevozu. Pa to je obustava javnog prijevoza kao rezultat. Ako se strogo primjenjuje taj tekst, a zakon je napisan da se poštuje, je li tako? - rekao je i dodao da liječnici obiteljske medicine ne bježe od odgovornosti.

- Ozbiljno shvaćamo svoju odgovornost. U ovom pandemiji smo uspjeli spasiti najkritičnije točke ovoga sustava. Omogućili smo normalan, koliko-toliko rad bolnica. Ti prometni stručnjaci vole sjediti uz kavicu ili dobro pićence i gledati što drugi rade. Prema javno dostupnim podatcima, ljudi koji spadaju u te skupine koje bi trebali zadržati kod kuće, oni čine samo 4% prometnih nesreća. Preko 90% prometnih nesreća se događaju zbog prekomjerne brzine, nepridržavanja propisa, oduzimanja prava prednosti itd. Sada vas ja pitam, zbog čega se ne stave pod analizu sve autoškole u RH, kako to one školuju vozače? - dodao je za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"