To je to što me zanima!

Počela državna matura: Sreću im na ispitima poželjela i Vlada

Tijekom ovog tjedna učenici gimnazija i strukovnih škola polažu ispite iz hrvatskog jezika, a zatim i iz matematike i stranog jezika, koji ove godine traje jedan dan
Vidi originalni članak

U srijedu je počelo polaganje državne mature za 31.500 maturanata iz gimnazija i strukovnih srednjih škola. Tijekom ovog tjedna učenici polažu ispite iz hrvatskog jezika, a zatim i iz matematike i stranog jezika.

Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka, rekao je kako polaganje ispita ove godine traje do 12. lipnja. Od 2012. uvedene su i neke novosti. Ispit iz stranog jezika polagat će se u jednom danu, za razliku od  dosadašnje prakse kada se strani jezik polagao dva dana. 

Maturantima je u utorak sreću na ispitima poželjela i Vlada RH.

- Od danas do 12. lipnja maturanti polažu državnu maturu, stoga im želimo sreću na istima! - stoji na Vladinom profilu. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • mara044_1 23.05.2012.

    Ako profesor u srednjoj školi smatra da se neko književno djelo može preskočiti, o čemu ja onda da pričam? Uostalom, gnr7 jesi li ti pročitala ama baš sve što piše u udžbenicima iz hrvatskog? Mi smo prešli to što smo prešli i uz to riješili sve testove do kojih smo došli. Šta bi trebali magistrirati na srednjovjekovnoj poeziji i psalmima? Za faks se ja ne bojim, ne želi upisati ni filozofiju, ni novinarstvo, a niti književnost, nego ono što voli i što ga zanima, a to je građevina!

  • mara044_1 23.05.2012.

    Ja sam bila brižna (malo i šašava) mama koja je hrvatski prešla sve četiri godine u zadnjih mjesec i nešto dana, učila sina i skupa s njim učila, rješavali smo sve žive testove na internetu (A i B razinu), knjižice što su išle uz naše dnevne novine (sve što je bilo), što je bilo pitanja po dnevnim novinama i prijašnjih godina (sve sam sakupljala), pitanjua iz knjiga prigodno napisanih za polaganje mature,... mislim da smo odgovorili na nekih 600-700 pitanja. Prešli gradivo (s časnim izuzecima pisaca i stvari za koje smo smatrali- sudeći po prijašnjim ispitima- da neće biti) i ostali paf: sin je javio, doslovno šokiran, da je test B razine bio strava. Ne znam tko te idiotarije sastavlja i što si ti sastavljači umišljaju da su psalmi iz Biblije strašno važna stvar u našem životu (valjda je to bilo, ostalo još nisam saznala), prebiru po piscima i pjesnicima iz srednjeg vijeka natanane, a treba ti prevoditelj za njihova djela, da ne govorim o esejima. Navodno će slijedeće godine sva lektira doći u obzir za eseje. Zanima me što će to jednom budućem liječniku, informatičaru, inženjeru građevine ili strojarstva? Hoće li on biti bolji stručnjak ako napiše dobar esej o Camusovom Strancu ili Gundulićevoj Dubravki? Hoće li netko u ovoj državi staviti stvari na svoje mjesto i reći što je kome važno? I bitno?

  • nina2323 23.05.2012.

    uzasno teskooo..jedva cekam da izade test na internet da ga i ostali mogu vidjeti i usporediti..komentar: STRASNO!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare