To je to što me zanima!

Počeli su ustavni rokovi: Nova vlada ili raspisivanje izbora?

Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru odnosno novoj vladi predsjednica donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i istovremeno raspisuje izbore za Sabor
Vidi originalni članak

Sabor je u četvrtak izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je pala vlada.  Prema proceduri, padom Vlade počinje teći rok od 30 dana u kojem se daje šansa parlamentarnim strankama da formiraju novu većinu i imenuju novog mandatara. Procedura je ista kao i nakon parlamentarnih izbora. Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, predsjednica Republike povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja ima povjerenje većine zastupnika.

Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru, odnosno novoj vladi,  predsjednik Sabora će o tome obavijestiti predsjednicu koja donosi odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i istovremeno raspisuje izbore za Hrvatski sabor

Izbori se moraju održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora. Dakle, prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi se, ako do njih dođe, najranije održati u drugoj polovici kolovoza ili, realnije, početkom rujna.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.

Moguće je i raspuštanje Sabora

To nastojanje mogli bi im spriječiti prijedlozi za samoraspuštanje Sabora, koje su u proceduru uputili Hrvatski laburisti i čelnik Živoga zida Ivan Sinčić.

Potpise za raspuštanje Sabora prikuplja i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika. Njihovu su inicijativu potpisala i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Potpise svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora prikupio je i Most, no njihov čelnik Božo Petrov rekao je kako će ih u proceduru uputiti kada se postigne dogovor o terminu novih izbora, koje Most priželjkuje u rujnu.

Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila  da je za nove izbore.

Ostanu li svi ti zastupnici pri takvu stavu, za raspuštanje Sabora i nove izbore glasovalo bi više od 76 zastupnika, koliko ih Ustav traži za donošenje takve odluke.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Dr.Gonzo. 17.06.2016.

    Ukoliko budu novi izbori mozda cak i odem glasati za MOST iako sam u diaspori .

  • Kor - Jan - Dar 17.06.2016.

    Od, HDZ momčina i divojaka presložena vlada,,,,, ili novi izbori na kojima bi se u Banske Dvore na slast i mast vrnula Zokijeva ekipa,,,(slast i mast Zokijeve ekipe) za prosječnog Hrvata koji jedva rasteže od 1. do 1. strahuje od ovrha i otkaza,,NIŠTA se promijeniti neće. Ak nadvlada Zokijev klan,, e onda će prethodno spomenuti Hrvati i dalje slušati mantru kako se za 4 godine ( valjda im treba 40) NI ZA SITNICU nemre popraviti ono kaj je HDZ ekipa uništavala 17 godina, u pretvorbi i privatizaciji,,,, kao da več nisu imali svojih 8 godina ( 4 Račanove i 4 Zokijeve),, i kao da u pretvorbi i privatizaciji nije učestovao i SDP gdje god je mogal,, a o HNS-u i IDS-u da i ne govorim. Ako pak Tomina i Šukijeva ekipa u Dvorima Banskim bude, Hrvati će slušati skoro isto; Treba nam više nek 1 mandat da popravimo ono što je upropastila kukuriku-sdp-komunjarsko-udbaška vlada. A sve naravno po đepu prosječnog građanina Hrvatske,, od poskupljenja i povečanja poreza pa nadalje. A dokad tak bude bilo?? Dok god hrvatski birači budu birali po principu; Oni su KRALI više a ovi su KRALI manje,,, ili; On, ona, oni su iz mojega kraja i samim tim su dobri,, a on, ona ili oni nisu iz našeg kraja i s time obavezno loši.

  • Kor - Jan - Dar 17.06.2016.

    Hrvatska politička scena je fakat živopisna. Osim glavne,, HDZSDP(SDPHDZ), imamo valjda troznamenkasti broj broj stranaka koje zapravo i nemaju jasno svjetonazorsko opredjeljenje (osim ljubavi prema NOVCU), i lidere, koji bi da zadovolje ne samo svoju svoju sujetu, već i i materijalni interes dobijanjem fotelja ja u raznim upravnim odborima za sebe i svoju familiju. Ministarska fotelja nije isključena. Izbori su prilika da se snovi mnogih ostvare. Cilj jasan – svi bi u Sabor i u izvršnu vlast, a tada su sva sredstva dozvoljena. Ali, javlja se 1 problem. Ući u Sabor i nije baš tak lako, pogotovo ako su glasačka baza stranke, uža i šira familija stranačkog lidera. Tada se javlja potreba za predizbornom koalicijom, programi postaju samo mrtvo slovo na papiru, a dojučerašnji ljuti protivnici se mire radi prelaska izbornog praga. Lijevo ili desno, tad više nije bitno,, ovaj put otvoreno. "Liberali" pronalaze zajednički jezik sa "socijaldemokratima", umirovljenici sa onima ko im je smanjio mirovine,,,,,,,,. Ali, koga briga? Osvojit će se mandat, saborska plaća, mjesto ravnatelja u nekoj JOŠ PREOSTALOJ državnoj tvrtki,, a za život građana - ima vremena da se o tomu nabci koja rijeć neki drugi put,,, odnosno pred naredne izbore.

Komentiraj...
Vidi sve komentare