To je to što me zanima!

Počelo pošumljavanje: Zasadili su 3000 stabala na Mosoru

AKCIJA BORANKA: U blizini “Zvjezdanog sela” 350 volontera sadilo je mlada stabla. Boranka će trajati do kraja studenog, jer je upravo to razdoblje najpogodnije za sadnju drveća
Vidi originalni članak

Počela je akcija “Boranka”, najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Na padinama Mosora, u blizini “Zvjezdanog sela”, više od 350 volontera zasadilo je oko 3000 sadnica novih stabala. Da podsjetimo, prošle godine su u požaru koji je poharao okolicu Splita stradale ogromne površine šume. Jedan od ciljeva akcije je obnova šumskih površina. Boranka će ove godine trajati dva mjeseca, do kraja studenog, a upravo to razdoblje najpogodnije je za sadnju drveća. U akciji sudjeluje Savez izviđača Hrvatske, hrvatski Greenpeace, te djeca iz osnovnih i srednjih škola. U iduća dva mjeseca zasadit će se deseci tisuća novih stabala. Sadit će se čempresi, crni i primorski bor, pinija, hrast medunac, te još neke vrste, osim alepskog bora koji zbog svoje lake zapaljivosti pogoduje požarima.

U sklopu akcije “Boranka”, od stabala izgorenih u lanjskim požarima napravljeno je 100.000 bojica koje su podijeljene građanima. Oni se u akciju mogu uključiti tako da tim bojicama nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko aplikacije na www.boranka.hr.

Osim volontera na Mosoru smo zatekli i Vinka Prizmića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Fizička sadnja šume je oživotvorenje cijelog projekta. Posebno je važno što prisustvuje puno mladih, jer se time poistovjećuju sa šumom, i sigurno da njihov odnos ubuduće prema prirodi, šumi i vatri kao velikoj opasnosti neće biti isti. HGSS je tu kao potpora, radi sigurnosti i edukacije. Naravno, sadimo i mi uz volontere, planina i šuma je naša kuća - kazao nam je jučer Vinko Prizmić.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Srtrog 29.09.2018.

    Imat će šta gorit za koju godinu! Pa ovi iz HR šuma su totalni idioti. Još se drže teorija austrijskih šumara od prije 150 godina kako je "bor - primarna kultura", koja stvara tlo. A da maknu guzice iz fotelja i obiđu terene izgorjele u lanjskim požarima mogli bi se na svoje oči uvjeriti da je ispod tih borova posađenih prije 70 ili više god. goli krš bez ikakvih tragova zemlje, gore nego što je bilo prije. Ali oni su država u državi, mogu šta hoće. Ustvari, ovo je sve predstava kako bi opravdali silne milijarde koje im se slijevaju iz proračuna. To je mašina za uništavanje novca, (sad pitanje je distribuira li se dalje i kome). Ali kad se već prave da nešto rade, mogli su saditi bilo što drugo. Sve je pametnije od alepskog, tj. sirijskog bora.

  • The Dirty Bird 29.09.2018.

    Gdje su oni bili kad sam ja pošumljavao

  • IvanJankovic 29.09.2018.

    Sadi se po uputama hrvatskih šuma, oni imaju osobe za to koje odlucuju sta se sadi. A sto se tice ostalih podrucja, krenulo se odavde pa tko zna mozda bude i na drugim mjestima dogodine :) Bitno da se pokrenulo, pa sada pomalo

Komentiraj...
Vidi sve komentare