Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Počelo pošumljavanje: Zasadili su 3000 stabala na Mosoru

AKCIJA BORANKA: U blizini “Zvjezdanog sela” 350 volontera sadilo je mlada stabla. Boranka će trajati do kraja studenog, jer je upravo to razdoblje najpogodnije za sadnju drveća

9 komentara

Počela je akcija “Boranka”, najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Na padinama Mosora, u blizini “Zvjezdanog sela”, više od 350 volontera zasadilo je oko 3000 sadnica novih stabala. Da podsjetimo, prošle godine su u požaru koji je poharao okolicu Splita stradale ogromne površine šume. Jedan od ciljeva akcije je obnova šumskih površina. Boranka će ove godine trajati dva mjeseca, do kraja studenog, a upravo to razdoblje najpogodnije je za sadnju drveća. U akciji sudjeluje Savez izviđača Hrvatske, hrvatski Greenpeace, te djeca iz osnovnih i srednjih škola. U iduća dva mjeseca zasadit će se deseci tisuća novih stabala. Sadit će se čempresi, crni i primorski bor, pinija, hrast medunac, te još neke vrste, osim alepskog bora koji zbog svoje lake zapaljivosti pogoduje požarima.

U sklopu akcije “Boranka”, od stabala izgorenih u lanjskim požarima napravljeno je 100.000 bojica koje su podijeljene građanima. Oni se u akciju mogu uključiti tako da tim bojicama nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko aplikacije na www.boranka.hr.

Osim volontera na Mosoru smo zatekli i Vinka Prizmića, pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Fizička sadnja šume je oživotvorenje cijelog projekta. Posebno je važno što prisustvuje puno mladih, jer se time poistovjećuju sa šumom, i sigurno da njihov odnos ubuduće prema prirodi, šumi i vatri kao velikoj opasnosti neće biti isti. HGSS je tu kao potpora, radi sigurnosti i edukacije. Naravno, sadimo i mi uz volontere, planina i šuma je naša kuća - kazao nam je jučer Vinko Prizmić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message