To je to što me zanima!

Počeo rat protiv agresivnih tigrastih komaraca u gradu

PRUGASTE KRVOPIJE: Vrućina je pogodna za brzo razmnožavanje tigrastih komaraca u blizini voda stajaćica i raznih divljih deponija otpada
Vidi originalni članak

S pojavom prvih komaraca, telefoni u zagrebačkoj tvrtki Eko-deratizacija ne prestaju zvoniti. Prvu akciju zaprašivanja odradili su prošli tjedan. S toplijim danima legla komaraca niknula su kraj voda stajaćica i divljih deponija. Najviše pritužaba dolazi iz Španskog, Prečkog, Jaruna, Savice i Prisavlja.
- Građani zovu čim primijete komarce. Ne oslanjamo se na njihove pozive nego na mjerenja koja vrši Gradski ured za zdravstvo i mi sami - rekli su u Eko-deratizaciji. Zrakoplove ne koriste već dulje vrijeme, a komarce ubijaju iz vozila s posebnim strojevima, tehnikom hladnog zamagljivanja. Ove godine u Osijeku su zabilježili samo plave i urbane komarce. Agresivnih tigrastih komaraca koji svojim ubodom izazivaju jake alergijske reakcije još nema. Slavonci su se sami uključili u borbu protiv komaraca. Uklanjaju sve predmete u kojima se dulje zadržava voda i vlaga. Neke gradske četvrti dijele besplatne larvicidne tablete koje se ubacuju u vodu, a ne štete ljudima i biljkama. U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije najezdu komaraca ne smatraju alarmantnom.
- Broj uboda komaraca ne prelazi dopuštenu razinu od 15 uboda u 15 minuta - kazao je Stjepan Rudan, voditelj Zavoda.



U HRVATSKU STIGLI 2004. IZ ITALIJE I CRNE GORE
Tigrasti komarac prije 15-ak godina stigao je iz jugoistočne Azije u Europu, a k nama su stigli 2004. i brzo se nastanili na čitavom priobalju, od Istre do Dubrovnika. Veliki je napasnik i potencijalni prenositelj virusa i parazita. Najčešće se prenosi u gumama u koje polaže jajašca.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Piknik 18.05.2009.

    MA IH U SPLTU KOLIKO VOLIŠ.JA SAM JUČER PROŠLA KRAJ MORA I VEČ IMAM 6 UBODA A PRIJE NEKI DAN SU ME I TIGRASTI UGRIZLI.DVA TAKVE VRSTE SAM ZATVORILA U STAN I UBILA.

  • klasa13 18.05.2009.

    ETO!!!! da je sad bandićev tenkić pobili bi komarce za jednu noć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • mela1111 18.05.2009.

    vinkovcani imaju policijski sat zbog tih malih krvopija, ne izlazimo van, vodila sam sina na hitnu neki dan zbog alergijske reakcije na ubod,mada sam ga uredno trackala kojekakvim preparatima. sto je to alarmantno za gospodu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare