To je to što me zanima!

Počelo suđenje ginekolozima zbog prekidanja trudnoća

Ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum, Zoran Pinter, Pavao Perković, Neven Hečimović i Cvjetko Čandrlić su u pritvoru. Jukić je navodno priznao kaznena djela
Vidi originalni članak

Na varaždinskom Općinskom sudu u petak je počelo suđenje sedmorici ginekologa optuženih u aferi 'Ordinacija'. Nešto prije devet sati ujutro njih šestoricu su u lisicama dovezli iz pritvora, dok je Aleksandar Jukić (40), jedini koji se brani sa slobode, došao u pratnji svog odvjetnika. Pretpostavlja se da je on priznao krivnju. 

Iznijeli su obrane

Iako su se nakon uhićenja, 19. listopada, Davor Fara (54), Zoran Pitner (50), Oskar Kirchbaum (67) i Pavo Perković (39) branili šutnjom, neslužbeno doznajemo da su u petak svi ginekolozi iznijeli svoje obrane. Suđenje je, unatoč velikom interesu, zatvoreno za javnost. Sutkinja je prihvatila takav prijedlog Općinskog državnog odvjetništva i Perkovićeve odvjetnice, kako bi se zaštitila svjedokinja. Tome se protivio odvjetnik Zorana Pitnera. 

Traže da im se oduzme imovina

Optužba je predložila da se okrivljenici kazne oduzimanjem protupravno stečene imovine i zabranom obavljanja zvanja, ali i kaznama zatvora. Za Faru su predložili kaznu od četiri godine zatvora, za Kirchbauma 3,5 godine zatvora, Jukiću i Cvjetku Čandrliću (69) po godinu dana i dva mjeseca, Pitneru 4,5 godine zatvora, Perkoviću godinu i osam mjeseci, a Nevenu Hećimoviću (57) godinu i pol zatvora. Rasprava će se nastaviti u ponedjeljak i utorak saslušavanjem svjedoka kojih je više od 50, rekla je glasnogovornica Suda Tanja Novak Premec. 

Ostaju u pritvoru

Ginekolozi će i dalje ostati u pritvoru jer postoji bojazan da bi mogli utjecati na svjedoke, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Neslužbeno doznajemo da je policija prisluškivala telefonske razgovore ginekologa od početka travnja. Iako su bili svjesni da se protiv njih vodi istraga, ni u to vrijeme nisu prestali raditi kaznena djela za koja ih se tereti. Podsjetimo, ginekolozi varaždinske Opće bolnice Fara, Jukić, Pitner i Kirchbaum su okrivljeni da su u protekle četiri godine obavljali prekide urednih trudnoća te ih potom prikazivali kao patološke, kako bi uslugu naplatili i od pacijentica i od HZZO-a. Pobačaje su obavljali na neposredno traženje žena ili uz posredovanje koprivničkih ginekologa Perkovića i Hećimovića, odnosno Čandrlića iz Bjelovara. Također, Pitnera se tereti da je pacijenticama kao njihov primarni ginekolog naplaćivao po 500 eura dolazak na porod. Jukić je optužen i da je obavio pobačaj protivno zakonu, maloljetnici u 14. tjednu trudnoće. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • hostzg 07.11.2010.

    Ma da, njima treba dati 4.5 godina zatvora a ubojicama Luke Ritza još treba platiti ručak i dati im povelju jer su ubili momka...

  • jurica357 05.11.2010.

    Podrška svim optuženim ginekolozima. Javite se sve majke kojima su oni pomogli pa nek se vidi što su sagriješili. A veliku su oni korist izvukli svaki po par tisuča kuna, a sudit če im ko da su pokrali pola države ko HDZovci.

  • renevz 05.11.2010.

    Puna podrška dr.Fari jer da njega nije bilo danas ne bi uživala u svojim blizancima.Imam samo riječi hvale za njegov profesionalan i požrtvovan rad prema svim trudnicama koje su bile na njegovom odjelu u vrijeme kad sam čuvala trudnoću. podrška i dr.Jukiću.

Komentiraj...
Vidi sve komentare