To je to što me zanima!

Vatileaks: Bivši Papin sobar je potpuno miran slušao sutkinju

Bivši sobar Paolo Gabriele (46) je istražiteljima rekao da je dokumente dostavio novinarima u želji da iskorijeni "zlo i korupciju" koju je uočio "posvuda u Crkvi"
Vidi originalni članak

Prvi važan kazneni proces u Vatikanu započeo je u subotu ujutro, točno u 9.30 sati. U palači državnog suda počelo je suđenje bivšem papinom sobaru Paolu Gabrieleu (50) i informatičaru Claudiju Sciarpellettiju (48). Gabriele je bio u sudnici, dok Sciarpelletti nije zbog  toga što mu je pozlilo, vjerojatno zbog uzbuđenja. No, u sudnici, stvarno malenoj, veličine od oko 15x10 metara, nije bilo napetosti, dapače, atmosfera je bila vrlo ležerna. 

Tijekom pauze u sudnici Gabriele je razgovarao sa svojom odvjetnicom i bio je opušten i nasmijan, ali za vrijeme audijencije je mirno, gotovo kao kip, sjedio i slušao. Bio je odjeven u svijetlo sivo odijelo i nije pokazivao posebni umor. Stigao je u sudnicu šest minuta prije početka procesa. Nije bio u pratnji policije. U sudnici su bila samo dva žandara. Iznad stola na kojem sjedi sudsko vijeće u sastavu Giuseppe Dalla Torre (predsjednik), Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano, nalazi se križ, a na jednoj strani je slika pape Benedikta XVI. kao šefa države grada Vatikana. Nigdje ne piše kako je 'zakon jednak za sve', što piše u svim talijanskim sudnicama.

Nakon što se čuo otkucaj zvona, predsjednik sudskog vijeća je kazao: audijencija je otvorena. Pročitana su imena svjedoka koji će biti pozvani. Ukupno 13, ali pošto je proces sada odvojen ostaje osam svjedoka u procesu protiv Gabrielea. Gabrieleova odvjetnica Cristiana Arru zatražila je razna isključenja, pa čak i kako taj sud nije nadležan, pa i isključenje zapisnika kada je njezin štićenik bio ispitivan bez prisutnosti odvjetnika. 

Tražila je i da se isključi ček koji je nađen u Gabrijelovu stanu na kojem se Benediktu XVI. darovalo 100.000 eura (sada je prvi puta objavljeno da je iznos bio u eurima, a ne u dolarima i da je bio predan Papi tijekom njegova posjeta Havani, ali mu ga je poslao rektor španjolskog sveučilišta, dakle ne iz Meksika), kao i grumen navodnog zlata. Sud je odlučio kako će se o tome raspraviti u sudnici, ali i kako ti predmeti nisu bitni za proces. 

Razni dokumenti koje je istraga prikupila u stanu Gabriele stavljeni su u ukupno 82 kartonske kutije raznih veličina. No malo je dokumenata koje bi se moglo okarakterizirati povjerljivima. 

Sljedeće ročište u vatikanskom procesu zbog curenja povjerljivih informacija iz Vatikana održat će se 2. listopada i cijeli proces bi se mogao zaključiti u tom prvom tjednu listopada.  Kada će započeti proces protiv Sciarpellettija tek treba odlučiti. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Snicha 666 30.09.2012.

    E DA, BOŽJI SLUGE NA DJELU....hahahah, sad kad ga pojede mrak i sve one oko njega...i sve u ime Boga....

  • EvEvil 29.09.2012.

    "Nigdje ne piše kako je 'zakon jednak za sve', što piše u svim talijanskim sudnicama." najjača rečenica u članku. kratka, ali sve govori.

  • patriot0407 29.09.2012.

    VATIKAN je toliko moćam da je to nezamislivo,,mislim kada bi se spisi svi i tajne otkrili da bi okrenuli cijeli svijet naopačke...i već stoljećima oni se vrte tamo disu novci tamo di je moć,,zašto Vatikan nikada nije oskvrnut i napadnut ? ee da.. jednostavno su premoćni..kao da je njima do vjere ..to im je samo paravan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare