Obavijesti

News

Komentari 15

Vatileaks: Bivši Papin sobar je potpuno miran slušao sutkinju

Vatileaks: Bivši Papin sobar je potpuno miran slušao sutkinju
1

Bivši sobar Paolo Gabriele (46) je istražiteljima rekao da je dokumente dostavio novinarima u želji da iskorijeni "zlo i korupciju" koju je uočio "posvuda u Crkvi"

VIDEO

Prvi važan kazneni proces u Vatikanu započeo je u subotu ujutro, točno u 9.30 sati. U palači državnog suda počelo je suđenje bivšem papinom sobaru Paolu Gabrieleu (50) i informatičaru Claudiju Sciarpellettiju (48). Gabriele je bio u sudnici, dok Sciarpelletti nije zbog  toga što mu je pozlilo, vjerojatno zbog uzbuđenja. No, u sudnici, stvarno malenoj, veličine od oko 15x10 metara, nije bilo napetosti, dapače, atmosfera je bila vrlo ležerna. 

Tijekom pauze u sudnici Gabriele je razgovarao sa svojom odvjetnicom i bio je opušten i nasmijan, ali za vrijeme audijencije je mirno, gotovo kao kip, sjedio i slušao. Bio je odjeven u svijetlo sivo odijelo i nije pokazivao posebni umor. Stigao je u sudnicu šest minuta prije početka procesa. Nije bio u pratnji policije. U sudnici su bila samo dva žandara. Iznad stola na kojem sjedi sudsko vijeće u sastavu Giuseppe Dalla Torre (predsjednik), Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano, nalazi se križ, a na jednoj strani je slika pape Benedikta XVI. kao šefa države grada Vatikana. Nigdje ne piše kako je 'zakon jednak za sve', što piše u svim talijanskim sudnicama.

Nakon što se čuo otkucaj zvona, predsjednik sudskog vijeća je kazao: audijencija je otvorena. Pročitana su imena svjedoka koji će biti pozvani. Ukupno 13, ali pošto je proces sada odvojen ostaje osam svjedoka u procesu protiv Gabrielea. Gabrieleova odvjetnica Cristiana Arru zatražila je razna isključenja, pa čak i kako taj sud nije nadležan, pa i isključenje zapisnika kada je njezin štićenik bio ispitivan bez prisutnosti odvjetnika. 

Tražila je i da se isključi ček koji je nađen u Gabrijelovu stanu na kojem se Benediktu XVI. darovalo 100.000 eura (sada je prvi puta objavljeno da je iznos bio u eurima, a ne u dolarima i da je bio predan Papi tijekom njegova posjeta Havani, ali mu ga je poslao rektor španjolskog sveučilišta, dakle ne iz Meksika), kao i grumen navodnog zlata. Sud je odlučio kako će se o tome raspraviti u sudnici, ali i kako ti predmeti nisu bitni za proces. 

Razni dokumenti koje je istraga prikupila u stanu Gabriele stavljeni su u ukupno 82 kartonske kutije raznih veličina. No malo je dokumenata koje bi se moglo okarakterizirati povjerljivima. 

Sljedeće ročište u vatikanskom procesu zbog curenja povjerljivih informacija iz Vatikana održat će se 2. listopada i cijeli proces bi se mogao zaključiti u tom prvom tjednu listopada.  Kada će započeti proces protiv Sciarpellettija tek treba odlučiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi