To je to što me zanima!

Snimka policijske brutalnosti: Poginuo još jedan prosvjednik

Turski sindikati najavili su masovni štrajk za utorak i srijedu da bi podržali antivladine prosvjede. Turske vlasti potvrdile su i drugu žrtvu. Poginuo je mladić
Vidi originalni članak

Tijekom noći na utorak prosvjedi i sukobi između prosvjednika i policije nastavili su se u Istanbulu i Ankari. Tisuće prosvjednika opet se okupilo na Trgu Taksim u Istanbulu tražeći premijerovu ostavku. Policija je bacala suzavac na njih.

Jedan od najvećih turskih sindikata organizirao je dvodnevni štrajk kako bi podržali antivladine prosvjede u brojnim gradovima diljem zemlje. Ljevičarska unija sindikata Kesk, koji predstavlja oko 240.000 radnika, optužila je vladu da vrši državni teror. 

Prosvjedi su se nastavili u ponedjeljak kasno u noć. Vlasti su potvrdile smrt još jednog prosvjednika u Antakyi. Abdullah Comert (22) član ljevičarske republikanske stranke bio je 'teško ozlijeđen nakon pucnjave s neidentificiranom osobom'. Kasnije je umro u bolnici. 

Ranije, turska liječnička organizacija je objavila da je Mehmet Ayvalitas (20) poginuo na ulici kada se taksi zabio u grupu prosvjednika u Istanbulu. Unatoč svemu, premijer Tayyip Erdogan službeno je otputovao u Maroko tvrdeći da se situacija popravlja. U utorak i srijedu štrajkat će škole, sveučilišta i državni uredi. 

- Državni teror koji je nametnut protiv mirnih prosvjeda nastavlja se tako da ugrožava sigurnost civila - rekli su iz sindikata. Premijer i dalje tvrdi kako nema govora o 'turskom proljeću'. 

- Glavna opozicijska stranka provocira moje nevine građane. Oni koji ovo nazivaju turskim proljećem ne poznaju Tursku - rekao je na pressici. 

Za to vrijeme potpredsjednik vlade 'ispričao se protiv policijske agresije protiv građana'.

Predsjednik Turske Abdullah Gul poziva na smirivanje situacije, ali brani pravo ljudi na prosvjed. 

- Ako su ovdje različita mišljenja, različite situacije i različiti pogledi, ništa nije prirodnije nego reći te različitosti - rekao je. 

Studenti Fakulteta političkih znanosti podržali građane Turske

Studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti su sa kolegama i kolegicama u ponedjeljak pred svojim Klubom organizirali simboličku akciju podrške građanima Turske. Portal Libela javlja kako su time uputili podršku građanima Turske u njihovoj borbi.

Idi na 24sata

Komentari 101

  • LebronPetrovic 04.06.2013.

    Kod nas bi bilo još gore jer se bogate lopine ne bi dale tako lako !

  • LebronPetrovic 04.06.2013.

    Kada treba tući nevine djevojke i prolaznike tu su face, a kada treba stati na kraj pravim opasnim mafijašima tu su girice ! Dobro nisu svi takvi ali katastrofa !

  • shorty 04.06.2013.

    neš ti hrbrbog policajca koji curu tuče! E tukla bi ga dok nebi sr** od boli! Gad odvratan! Oni ko da su jedva čekali tako nešto da mogu svoju agresiju izbaciti na nevinim ljudima! Svaka čast onim policajcima koji su rekli da to ne žele raditi i da li otkaz. Ostali su smeće! Jer misle da se to njima ne može dogoditi ili nekome od njihovih bližnjih. Budale!

Komentiraj...
Vidi sve komentare