Obavijesti

News

Komentari 101

Snimka policijske brutalnosti: Poginuo još jedan prosvjednik

Snimka policijske brutalnosti: Poginuo još jedan prosvjednik
7

Turski sindikati najavili su masovni štrajk za utorak i srijedu da bi podržali antivladine prosvjede. Turske vlasti potvrdile su i drugu žrtvu. Poginuo je mladić

VIDEO

Tijekom noći na utorak prosvjedi i sukobi između prosvjednika i policije nastavili su se u Istanbulu i Ankari. Tisuće prosvjednika opet se okupilo na Trgu Taksim u Istanbulu tražeći premijerovu ostavku. Policija je bacala suzavac na njih.

Jedan od najvećih turskih sindikata organizirao je dvodnevni štrajk kako bi podržali antivladine prosvjede u brojnim gradovima diljem zemlje. Ljevičarska unija sindikata Kesk, koji predstavlja oko 240.000 radnika, optužila je vladu da vrši državni teror. 

Prosvjedi su se nastavili u ponedjeljak kasno u noć. Vlasti su potvrdile smrt još jednog prosvjednika u Antakyi. Abdullah Comert (22) član ljevičarske republikanske stranke bio je 'teško ozlijeđen nakon pucnjave s neidentificiranom osobom'. Kasnije je umro u bolnici. 

Ranije, turska liječnička organizacija je objavila da je Mehmet Ayvalitas (20) poginuo na ulici kada se taksi zabio u grupu prosvjednika u Istanbulu. Unatoč svemu, premijer Tayyip Erdogan službeno je otputovao u Maroko tvrdeći da se situacija popravlja. U utorak i srijedu štrajkat će škole, sveučilišta i državni uredi. 

- Državni teror koji je nametnut protiv mirnih prosvjeda nastavlja se tako da ugrožava sigurnost civila - rekli su iz sindikata. Premijer i dalje tvrdi kako nema govora o 'turskom proljeću'. 

- Glavna opozicijska stranka provocira moje nevine građane. Oni koji ovo nazivaju turskim proljećem ne poznaju Tursku - rekao je na pressici. 

Za to vrijeme potpredsjednik vlade 'ispričao se protiv policijske agresije protiv građana'.

Predsjednik Turske Abdullah Gul poziva na smirivanje situacije, ali brani pravo ljudi na prosvjed. 

- Ako su ovdje različita mišljenja, različite situacije i različiti pogledi, ništa nije prirodnije nego reći te različitosti - rekao je. 

Studenti Fakulteta političkih znanosti podržali građane Turske

Studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti su sa kolegama i kolegicama u ponedjeljak pred svojim Klubom organizirali simboličku akciju podrške građanima Turske. Portal Libela javlja kako su time uputili podršku građanima Turske u njihovoj borbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...