To je to što me zanima!

Poginuo na ukletoj cesti: Prije 30-ak godina na istoj magistrali život je izgubilo 14 učenika

Dionicu koja povezuje Zagorje i Zagreb nazivaju magistralom smrti. Dugačke i ravne dionice ceste daju vozačima lažnu hrabrost pa nerijetko stisnu gas
Vidi originalni članak

Tragovi kočenja, razbacani dijelovi automobila i kamiona, uništena zaštitna ograda... Mjesto nesreće na zagorskoj magistrali kraj Pojatnog danas ujutro izgledalo je stravično. Frontalni sudar osobnog automobila i kamiona završio je tragično. Čovjek iz automobila ispao je iz vozila i na mjestu poginuo.

Iako je Hitna pomoć došla u rekordnom vremenu, nesretnom čovjeku nije bilo pomoći. Točan uzrok prometne na maglom okovanoj dionici jedne od najgorih prometnica u Hrvatskoj znat će se nakon policijskog očevida.

Poginule tri sestre

Samo prije dva tjedna, gotovo pa na istome mjestu, u sudaru dva automobila poginuo je čovjek.

Inače, ovu dionicu koja povezuje Zagorje i Zagreb nazivaju magistralom smrti. Dugačke i ravne dionice ceste daju vozačima lažnu hrabrost pa nerijetko stisnu gas. Svako malo se dogodi neka nesreća. Tako je mještanima Jakovlja još u sjećanju 2007. godina, kad su na mjestu poginule tri sestre koje su išle u posjet četvrtoj sestri u Krapinske Toplice. Vozač automobila u kojemu su bile prešao je u suprotni trak i frontalno se sudario s automobilom iz suprotnog smjera.

NESREĆA NA ZAGORSKOJ CESTI Užas kod Zagreba: Sudarili se auto i kamion, jedan preminuli

- Iz godine u godinu svjedočimo užasima na ovoj dionici i ne možemo vjerovati da se baš ništa ne može poduzeti da se to spriječi - govore mještani.

Inače, prometnica je nedavno ponovno asfaltirana i popravljena je signalizacija, ali nesreće se ne smanjuju.

Na magistrali smrti bila je i jedna od najtežih prometnih nesreća u Hrvatskoj. Maglovitog jutra 22. rujna 1989. godine vlak je pri brzini od 80 km/h udario u stražnju desnu stranu autobusa. Poginulo je 14 učenika četvrtog razreda iz obližnje Marije Gorice.

Pružni prijelaz bio je označen samo Andrijinim križem, znakom 'stop' i znakom 'zabrana prometa vozilima koja premašuju osovinsko opterećenje veće od 5 tona'. Vozač autobusa je zaustavio vozilo na znak 'stop'. Nakon što se uz pomoć nastavnika uvjerio da je pruga sigurna za prijelaz, krenuo je dalje.

VIDEO: MOTOR OTKLIZAO U STUP Snimio je nesreću u Šibeniku: 'Vozio je prema kamionu. Sledio sam se kad sam vidio da pada'

Umirovljena medicinska sestra iz Zaprešića prisjetila se svojedobno za 24sata tog tragičnog događaja.

Krikovi užasa

- Bilo je nešto prije 9 sati. Glavna sestra obavijestila nas je o nesreći. Zavladao je tajac. Onda smo svi pohrlili prema kolima i uputili se na mjesto nesreće. Cijelim putem nismo progovorili ni riječi. Stigli smo za četiri minute. Magla je bila svuda i sve je bilo mokro. Dječji plač i vapaji. Užasna noćna mora. Pogledom samo tražiš koje dijete daje znakove života - rekla je tad.

Većinu stradale djece i njihove roditelje dobro je poznavala jer su bili njeni pacijenti.

- Bilo je toliko boli tamo. Preživjela djeca su bila izvan sebe. Krikovi su bili nestvarni - rekla je dodajući kako roditelji nikad nisu okrivili vozača autobusa za nesreću.

ZAHVATIO GA KARDAN Užas kod Donjeg Miholjca: Ispumpavao septičku, stroj mu zahvatio odjeću i otkinuo ruku

A iako većina roditelja vozača nije krivila za nesreću te je poduzeo sve potrebne mjere pri vožnji autobusa, protiv njega je pokrenut sudski postupak - proglašen je krivim i osuđen na simbolične dvije godine zatvora.

- On je odmah nakon tog događaja bio slomljena osoba - rekao je svojedobno vozačev odvjetnik Veljko Miljević.

Gotovo cijelo desetljeće nakon nesreće u OŠ "Ante Kovačić" nije bilo izleta - i roditelji i učitelji bili su u strahu da se takva nesreća ne ponovi.

Idi na 24sata

Komentari 161

  • 09.12.2021.

    djeca nisu stradala na magistrali nego na pružnom prelazu pojatno par stotina metara od nje neznam gdje skupljate informacije

  • nikola1975 09.12.2021.

    To je problem s davno projektiranim cestama. Dugački pravci su zabranjeni na cestama jer je dokazano da su jako opasni. Na dugačkom pravcu vrlo teško je odrediti kojom brzinom vam se približava vozio iz suprotnog smjera. Takvi pravci ljude podsvjesno navedu na povećanje brzine a također dovode do monotonije u vožnji koja uspavljuje vozača.

  • centarfor 09.12.2021.

    U naslovu piše da je na toj magistrali život izgubilo 14 učenika. To jednostavno nije točno da ne kažem da je lažno. Ti učenici su nažalost izgubili život na pružnom željezničkom prijelazu kod Pojatnog u jedno maglovito jutro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare