To je to što me zanima!

Policija objavila upozorenje za kupače: Najopasnije su rijeke

Iz policije savjetuju građane da nakon obroka barem sat vremena ne idu na kupanje, da izbjegavaju skokove na glavu i da ne konzumiraju alkohol za vrijeme kupanja
Vidi originalni članak

S obzirom da su slučajevi utapanja sve češći sada kada je počela sezona kupanja, policija je izdala upozorenje građanima, kao i savjete kojih bi se bilo dobro pridržavati kako ne bi ugrozili vlastiti život. 

Kako tvrde, najopasnija su kupanja u rijekama i jezerima, a tek onda u moru s obzirom da na Jadranu nema velikih promjena plime i oseke. Rijeke su zbog svoje protočnosti, virova, usjeka te mijenjana toka najopasnije, a osim utapanja brojne su druge opasnosti kao što su lomovi kralježnice, vrata ili nogu nakon skakanja na glavu. 

Izbjegavati kupanje nakon obroka i posebno paziti na djecu

Iz policije savjetuje građane da nakon obroka pričekaju barem sat vremena prije nego odu na kupanje jer se mnogi uguše zbog pritiska želuca. U vodu se ne smije ulaziti vruć jer tijelo doživi šok.

Svi bi za vrijeme kupanja trebali izbjegavati konzumiranje alkohola. Ljudi koji boluju od kroničnih i težih bolesti ne bi se trebali kupati na osamljenim i nesigurnim mjestima nego u prisutnosti drugih kako bi im mogli pomoći ukoliko to bude potrebno. 

Predugo izlaganje suncu se također ne preporuča, a u vodu je najbolje ulaziti postepeno kako bi se tijelo pripremilo bez obzira na temperaturu vode. Posebno se treba brinuti za djecu koja se lako izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. 

Najbolje je ne skakati na glavu

Policija preporučuje da se u slučaju skakanja u vodu izbjegava skok na glavu. Najbolje je, tvrde, skakati na noge i to u 'bomba', skvrčenom položaju. 

Ukoliko plivača uhvati grč prvo ga treba umiriti i dodati mu loptu ili bilo kakav plutajući predmet da se osjeća sigurnije. U slučaju da se sumnja na ozljedu kralježnice nakon skoka treba odmah pozvati Hitnu pomoć i eventualno pomoći ozlijeđenom da mu se otvore dišni putevi. 

Kupati se treba na uređenim kupalištima pod nadzorom, a u slučaju bilo kakve nevolje kupači mogu kontaktirati broj 112. 

Vrući dani se nastavljaju

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se niz vrućih i vrlo vrućih dana nastavlja, a na srednjem i južnom Jadranu i noći će biti neugodno tople. Za veći dio zemlje opasnost od toplinskog udara i u utorak će biti velika, a u Dalmaciji i vrlo velika. 

Temperature u svim gradovima i dalje prelaze 30 stupnjeva Celzijevih, a u 13 sati najtopliji je, kao i obično, bio Knin u kojem je izmjereno 37 stupnjeva. Komiža i Hvar grijali su se na 35 stupnjeva, a Županja, Slavonski Brod i Split na 34 stupnja Celzijeva. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • djanjani 10.07.2012.

    od kad je policija kompententna davati medicinske savjete?

  • wolfgar 09.07.2012.

    hvala policijo :*

  • pa šta je 09.07.2012.

    ne skakati na glavu -već na glavić.

Komentiraj...
Vidi sve komentare