To je to što me zanima!

Policija rastjerala prosvjednike pred zgradom parlamenta

"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak prosvjednika okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem
Vidi originalni članak

Turska policija silom je u utorak rastjerala prosvjednike i pristaše sekularne države koji su pred zgradom parlamenta demonstrirali protiv sporne izjave predsjednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države. 

"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak prosvjednika okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem, a neki su potom privedeni.

Tijekom dana i u drugim je turskim gradovima predviđeno održavanje prosvjeda. Ondje će se demonstrirati protiv Ismaila Kahramana, člana Stranke pravde i razvoja, islamo-konzervativne stranke na vlasti predsjednika Recepy Tayyipa Erdogana. 

"Mi smo muslimanska zemlja... prije svega i sekularizam ne smije postojati u ustavu", smatra Kahraman, predsjednik parlamenta.  

Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njezini kritičari optužuju da želi islamizirati tursko društvo. 

Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i cijelu parlamentarnu oporbu.

Nakon izbora kojima je nastavila obnašati vlast Stranka pravde i razvoja je u studenome 2015. kao jedan od prioriteta svoje vlade istaknula donošenje novog ustava koji bi zamijenio postojeći što ga je donijela vojna hunta nakon vojnog udara 1980. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • svanuće 27.04.2016.

    Nema tu govora o slobodama bilo koje vrste ,dok su čifuti na vlasti.

  • Kotrljljan 26.04.2016.

    E to je Erdoganova demokracija. Ne ne on apsolutno nije diktator i tiranin.

  • kamenjar 26.04.2016.

    Neka idu u Beograd demonstrirati protiv cetnika-fasista koji su osvojili preko 80% glasova !!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare