To je to što me zanima!

Policija riješila slučaj iz 1998.! Žena kod Križevaca naručila je ubojstvo da se dokopa imovine

Sumnjaju da je žena (56) iz koristoljublja, u namjeri da se domogne zajedničke imovine koju je posjedovala sa 60-godišnjakom, potaknula 52-godišnjaka da ga ubije
Vidi originalni članak

Da policija nastavlja raditi na tzv. "hladnim slučajevima" i kada od njih prođe i više od 20 godina što ponekad rezultarira uhićenjem počinitelja ponovno je dokazao najnoviji primjer s područja Koprivnice. Naime, koprivničko-križevačka policija pohvalila se kako su razriješili slučaj ranjavanja iz davne 1998. godine te pravdi priveli ženu (56) i muškarca (52).

Kako su izvijestili, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakinjom i 52-godišnjakom s koprivničkog područja zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju.
 
Sumnjaju da je žena iz koristoljublja, u namjeri da se domogne zajedničke imovine koju je posjedovala sa 60-godišnjakom, potaknula osumnjičenog muškarca da ga ubije.

- Nakon toga je 52-godišnjak 15. svibnja 1998. godine, nedaleko Koprivnice, iz dugog vatrenog oružja ispalio dva hitca u 60-godišnjaka koji je tom prilikom zadobio lakše ozljede. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teško ubojstvo u pokušaju i poticanja na isto kazneno djelo protiv osumnjičenih je podnijeto posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu te su predani pritvorskom nadzorniku - priopćila je policija.

Najpoznatiji "hladan slučaj" koji je policija razriješila nakon čak 21 godine svakako je ubojstvo bankara Ibrahima Dedića iz srpnja 1999. godine, koji je 23 godine kasnije dobio i pravomoćni sudski epilog. Zbog sudjelovanja u ubojstvu na devet godina zatvora osuđen je bivši vojnik s hrvatskim, nizozemskim i švicarskim državljanstvom Tomislav Viktor Basa.

Teretili su ga da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm. Potom su se odvezli u BMW-u. U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen i da je obilno krvario. 

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem listopad 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem siječnja 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja. Basu, koji živi u inozemstvu i koji je periodično dolazio u Hrvatsku, uhitili su 30. siječnja 2020. godine.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • yocko 27.05.2023.

    Rekao sam ja njima da su nesposobni,kad ih je samo 10% školovani,ovi drugi su izvađeni iz škole 6mj prije nego je škola gotova,ili čovjek je radio kao portir danas je odradio smjenu do 15h a sutra ujutro se je trebao javiti u policiju i tamo su ga obukli i on je postao policajac,da bude još veći vrag taj nije imao palac kažiprst i pola srednjeg prsta,ali je primljen preko veze i šta če mu škola,takovih imamo 30% u policiji.

  • Matej22☮ 27.05.2023.

    Jel optuženi živ ?

  • mudrac22 27.05.2023.

    Bravo , nakon 25 godine , pa ipak je to uspjeh .

Komentiraj...
Vidi sve komentare