To je to što me zanima!

Policija traži lažnog američkog vojnika i hakere koji su 'izmuzli' 25.000 eura tvrtki iz Opatije

Predstavnicu tvrtke iz Opatije pošiljatelj je tražio da putem linka iz emaila ažurira aplikaciju bankarstva. Ubrzo je saznala da je odobrila transakciju u iznosu od 44.000 eura. Dio su uspjeli blokirati
Vidi originalni članak

Dvije policijske uprave, ona primorsko-goranska i osječko-baranjska upozorile su građane na prijevare putem interneta koje su imi prijavljene te u kojima traže nepoznate počinitelje. 

Tako je tijekom studenog prošle godine 69-godišnjakinja s područja osječko-baranjske županije putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatim muškarcem koji se predstavio kao američki vojnik. Uvjerio ju je da mu treba uplatiti novac, što je ona, ne sluteći prijevaru i učinila te mu je uplatila 5.200 eura. Nakon što je shvatila da je prevarena sve je prijavila policiji, koja intenzivno traži nepoznatog počinitelja.

Osječka policija traga i za nepoznatim počiniteljem, koji je u vremenu od 24. do 26. prosinca 2022. godine zaključao podatke pravne osobe i učinio ih nedostupnim, a za otključavanje podataka tražio je otkupninu u kriptovaluti. Time je tvrtki napravio materijalnu štetu u iznosu od oko 5.000 eura.

Ipak, najgore je prošla tvrtka iz Opatije kojoj su hakeri uspjeli s računa skinuti 25.000 eura. Naime, opatijskoj policiji obratila se predstavnica oštećene tvrtke govoreći da je primila e-mail u kojem su je tražili da ažurira aplikaciju bankarske usluge putem link koji je vodio na stranice banke. Nakon što je ažurirala aplikaciju, putem mobitela dobila je dvije lozinke koje je trebala upisati u dostavljeni link. Ubrzo nakon toga, kontaktirali su je iz banke i pitali je li kreirala inozemnu transakciju na iznos od 44.000 eura na određeni račun. Nakon početnog iznenađenja kazala je da takav nalog nije kreirala te je banka blokirala transakciju. Međutim, kasnije istoga dana obavijestili su je kako nisu uspjeli stopirati prijenos od 25.000 eura, čime je za isti iznos oštećena njezina tvrtka.
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, policija savjetuje građane da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Potrebno je pratiti obavijesti banaka i novčarskih institucija te u slučaju primanja sumnjive e-pošte putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah se osobno obratiti djelatnicima banke.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • xnet0822 03.01.2023.

    Što se hakera tiče jedan je stari znanac Policije sa podebelim dosjeom, a preradio je i original program za Forum i stavio pod svoje ime, a zamalo nije shebao i drugi Forum ali smo odmah reagirali i zaustavili njegovo "prčkanje" po kodovima i tako mu pomrsili konce !

  • mily 03.01.2023.

    uvjeriti??? Kako te netko može uvjeriti da mu pošalješ šolde, a ne znaš ni tko je, ni što je, ni otkud je?

Komentiraj...
Vidi sve komentare