To je to što me zanima!

Seljaci na prosvjedu poručili: Tražimo Jakovininu smjenu!

Farmeri misle da ministar dosadašnjim radom "nije napravio ništa za poljoprivredu i seljaka". Poručili su i kako zahtjevu isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu
Vidi originalni članak

Oko 15 traktora izašlo je točno u podne na međudržavnu cestu koja vodi prema granici s Mađarskom u baranjskom Čemincu. Promet za sada nisu zaustavljali. Priključili su se tako ostalim seljačkim prosvjednicima na kontinentu koji tako žele skrenuti pozornost na stanje u poljoprivredi.

Kako su rekli, "okupili su se kako bi iskazali zajedništvo u namjeri da sadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu pozovu da napusti funkciju". Farmeri smatraju kako ministar s dosadašnjim radom "nije napravio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka". Poručili su, također, kako zahtjevu i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu kao što im je dodijeljen i 2011.

- Kako smo upoznati sa stanjem na svjetskom tržištu poljoprivrednih roba i cijenama možemo sa sigurnošću reći da smo ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada dok pri tome nije zaštićen proizvođač i potrošač - poručili su ogorčeni baranjski farmeri iz udruge Baranjska brazda. Zbog svih problema traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

Četiri traktora postavljeno je danas i uz državnu cestu kod Županje koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje. Traktori ne priječe promet već samo, kao što su seljaci i najavili, ovim mirnim prosvjedom upozoravaju kako će zbog nezadovoljstva politikom koju prema poljoprivredi i hrvatskom selu vodi hrvatska vlada, posebice ministar Tihomir Jakovina čije odstupanje seljaci traže, uskoro krenuti i veće prosvjede i blokade prometnica. Za sada drže u tajnosti pojedinosti.

Jedan od organizatora današnjeg prosvjeda, Stjepan Filić, kaže kako bi im se priključilo više traktora, ali policija zaustavlja prosvjednike na prilaznim cestama i onemogućavaju im dolazak na državnu cestu kod Županje. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, Domagoj Džigumović kaže kako seljaci za danas nisu najavili nikakvo okupljanje ili prosvjed, ali policija poduzima sve potrebne mjere i radnje u ovakvim situacijama.

Slavonski seljaci započeli su danas s prosvjedima i u Brodsko-posavskoj županiji

Nakon mnogobrojnih neuspjelih pokušaja uspostavljanja komunikacije s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, slavonski seljaci započeli su danas s prosvjedima u Brodsko-posavskoj županiji. Jutros su na tri punkta izašli s oko 150 traktora i to u Rešetarima kod Nove Gradiške, Lužanima i Velikoj Kopanici, ali ovaj put nisu blokirali prometnice.

Kažu, da su za sada to mirni prosvjedi koji bi se za nekoliko dana mogli pretvoriti u opću blokadu prometa ako se ne udovolji njihovim minimalnim zahtjevima. Na punktovima ostaju do daljnjeg, a nadaju se da će ih svakim danom biti sve više. Traže hitnu i neopozivu ostavku ministra Tihomira Jakovine, zatim isplatu poticaja za 2012. godinu i to u cijelosti, a u proračunu za 2013.godinu zahtijevaju planiranje, a potom i isplatu poticajnih sredstava namijenjenih za poljoprivredu bez umanjena, te reguliranje otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda koja nikako ne smiju biti ispod proizvođačkih. U narednim danima traže i hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem radi rješavanja problema otkupne cijene pšenice koja, kako tvrde nije dovoljna niti za pokrivanje troškova ovogodišnje proizvodnje.

- Nakon toliko vremena inzistiranja, gotovo godinu dana nismo dobili mogućnost da se sastanemo s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i da razgovaramo o glavnim problemima koji muče nas seljake.

Danas su na mirni prosvjed došli svi oni koji su nezadovoljni postojećim stanjem u poljoprivredi i svi kojima je ugrožena egzistencija, jer žive od zemlje. Izašli smo s traktorima da vidimo koliko nas ima koji želimo prosvjedovati i da ustanovimo možemo li uopće tako riješiti svoje probleme ili ćemo potpuno propasti i neće nas više biti. Na današnjem prosvjedu nisu oni kojima je poljoprivreda hobi, već seljaci koji žive od zemlje i moraju platiti poreze i doprinose, zakup zemljišta i sve ostale zakonske obaveze prema državi - a od čega?! Otkupljivači nam trenutno plaćaju 0,95 kuna za kilogram pšenice. Ta cijena nije dovoljna ni da se pokriju troškovi proizvodnje i uloženog repromaterijala, svi smo u gubitku. Svjesni smo da je država u krizi i da nema novca, stoga smatramo da bi minimalna otkupna cijena pšenice trebala biti bar 1,30 kuna za kilogram, što je na nivou prošlogodišnje cijene i mnogi bi poljoprivrednici barem svoje uložene troškove mogli vratiti i investirati u jesensku sjetvu.

U Austriji je seljacima isplaćeno za pšenicu u protuvrijednosti 1,60 kuna za kilogram, u Sloveniji 1,50 kuna. Mjesec dana prije žetve molili smo ministra Jakovinu da organizira sastanak, on to nije učinio. Činjenica je da štiti uvozni lobi i krupni kapital, a s nama uopće ne želi razgovarati. Zato tražimo da što prije odstupi. Svinjogojstvo je potpuno uništeno prije tri, četiri godine, a prije godinu i pol dana kada smo u veljači prosvjedovali na minus 25 stupnjeva i ukazivali na probleme mljekarstva, cijena mlijeka je srušena preko 90 lipa, pa danas imamo 20 posto manju proizvodnju i zatvorenih preko 1000 mliječnih farmi, a i ove koje rade na rubu su rentabilnosti i pred stavljanjem ključa u bravu. Sada se trenutno radi udar na ratarstvo i to će onda biti konačni kraj hrvatske poljoprivrede - kaže Antun Vrakić, predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije.



Idi na 24sata

Komentari 160

  • KhalifaSteve_1 02.01.2016.

    Jeste li u potrazi za vrlo originalan kredit? Dobra vijest je ovdje! ! ! Mi nude kredite u rasponu od $ 5, 000.00 do $ 30, 000, 000.00, na 2% kamatne stope po godišnjem. Krediti za razvijanje poslovanja Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, učinkovit, brz i dinamičan nas kontaktirajte putem e-mail: khalifafinancialcompanies@gmail.com

  • Mladen Kozic 09.08.2013.

    Dosta mi je tog štrajka kojeg seljaci svako malo rade kako im se digne ,a još više me boli kad vele da nemaju za rajčicu a jedu špek, ako nije sposoban da uzgoji rajcicu za svoje potrebe kao če nešto drugo ,samo znaju kupovat skupe strojeve za koje treba plačat skupe kredite da sam na mjestu ministra provjerio bi od svakog štrajkaša imovinu i njihovih obitelji pa bi se vidio rezultat kako ih ima mnogo koji love u mutnom ,niko nije kriv seljaku što prodaje robu nakupcu koji im nudi malu otkupnu cijenu što ne prodaju svoju robu sami kupcu .odem na plac hoću kupit rajčicu vele mi domača je kolka je cijena 10 kn kila ma može bit milijun puta domača ako ju u konzumu mogu kupit za 8,50 radije ču ju kupit tamo nego na placu a tako mnogi ljudi rade

  • Hasenfefer 09.08.2013.

    pod hitno ukinuti sve poticaje za poljoprivredu naročito za pšenicu zadnjih 10 godina smo vidjeli da ovi poticaji su bacanje novaca Samo se pogoduje nesposobnim seljacima koji ni uz poticaje ne znaju organizirati svoju proizvodnju da su bar u plusu. isto sranje kao brodogradnja može biti profitabilno ako se zna delati znači ukinuti poticaje MAM Inače imam ideju kak da se zadrugama riješi taj problem. uglavnom seljaci NEĆE dobivati NOVAC već sve što im treba za proizvodnju i to dokazati svojim prinosima. Više neće biti hektar obradive površine VAŽAN, već prinos po hektaru / po godini ONI koji će povećavati prinose će dobivati veće poticaje, a oni drugi manje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare