To je to što me zanima!

Poljoprivrednike pozivaju da se brzo jave za državnu zemlju

Prema novom Zakonu, za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu mogu se sklopiti ugovori o privremenom korištenju
Vidi originalni članak

Pozivaju se svi poljoprivrednici i pravne osobe kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i poljoprivrednike koji su koristili to poljoprivredno zemljište na temelju tzv. potvrda da se žurno jave u jedinice lokalne samouprave kako bi predale zahtjev i sklopile Ugovor o privremenom korištenju, priopćila je Agencija za poljoprivredno zemljište.  

Agencija za poljoprivredno zemljište dostavila je jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima) detaljne upute za postupanje s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske kojim se privremeno raspolaže. 

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućio je da se za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države za koje nisu sklopljeni ugovori o zakupu mogu sklopiti ugovori o privremenom korištenju. Te ugovore sklapa Agencija za poljoprivredno zemljište s fizičkim ili pravnim osobama  koje su u mirnom posjedu tog zemljišta i platile su  naknadu za korištenje istog. Fizičke i pravne osobe koje žele privremeno koristiti poljoprivredno zemljište u vlasništvu države moraju podnijeti zahtjev, dokaz o načinu stjecanja mirnog posjeda (ugovor, potvrda ili drugi dokument), potvrdu da su platile korištenje tog zemljišta i izjavu općine/grada da nemaju duga s osnove korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine/grada - stoji u priopćenju. 

Na temelju Ugovora o privremenom korištenju korisnici zemljišta će moći podnijeti zahtjev za izravna plaćanja u poljoprivredi do 15. svibnja. 

Sve dodatne informacije i obrasci mogu se naći na stranici Agencije za poljoprivredno zemljište.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • dobajdan11 23.04.2013.

    pozurite seljaci obradujte zemlju to ce vam bog platiti... a gdje su su garancije i ugovori o sigurnom otkupu????

  • strapacoza 22.04.2013.

    jel to oni daju zemlju samo onima od kojih bi imali koristi ili će dati i građanima koji bi imali vrtove za SVOJE potrebe ako se udruže i organiziraju

  • Vražji Vrag 20.04.2013.

    Čekali su da im netko ponudi mito za zemlju koju bi uzeli u zakup, ali izgleda da nema zainteresiranih, jer su svi "agro" rokovi prošli i sada ti korumpirani službenici "daju" zemlju samo da ispadne da su oni radili svoj posao, a krivicu prebacuju na "nezainteresirane" poljoprivrednike.

Komentiraj...
Vidi sve komentare