To je to što me zanima!

Pompeo kod Putina: Pokušaj stabilizacije odnosa dviju sila

Američki državni tajnik prvo će se sastati sa ruskim kolegom, zatim će ih oboje primiti Putin. Otvorit će se teme u kojoj se SAD i Rusija ne slažu, kao što je i pitanje Venezuele
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će u Sočiju primiti američkog državnog tajnika Mikea Pompea. Cilj sastanka je pokušaj stabilizacije napetih odnosa između SAD-a i Rusije, s obzirom na to da postoji sve više neriješenih pitanja.

Državni tajnik će se prvo sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, a zatim će obojicu primiti Putin. Mike Pompeo će biti najviši američki dužnosnik koji se sastaje s Vladimirom Putinom nakon povijesnog summita u Helsinkiju 2018. godine na kojem su sudjelovali Putin i Trump. Dvojica predsjednika će se možda sastati na sljedećem G20 krajem lipnja u Japanu.

Bijela kuća nada se da će završetak istrage u kojoj je prije dva mjeseca zaključeno da se Rusija upletala u američke predsjedničke izbore 2016. omogućiti da se okrene stranica veoma loših odnosa dviju suparničkih zemalja.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izrazio nadu da će posjet američkog državnog tajnika pomoći da se "barem malo stabiliziraju" veze dviju zemalja. No priznao je, prenosi agencija Interfaks, da će razgovori biti "teški" kada je riječ o Venezueli jer su dvije strane na "potpuno suprotnim" stajalištima.

'PEKING RASKINUO SPORAZUM' Trump: Amerika je u odnosu s Kinom 'baš tamo gdje želi biti'

Venezuela je samo jedna od tema u kojoj SAD i Rusija ne uspijevaju pronaći zajednički jezik. Pomaka nema ni u pitanjima kao što su sirijski sukob, sudbina Ukrajine i ugovori o razoružanju.

Iako je američki državni tajnik blizak Trumpu, smatra da se Rusiji ne smije popuštati. To je naglasio u govoru koji je u subotu održao u Kaliforniji.

- Američki zastupnici u posljednjim desetljećima 'zatvaraju oči pred stvarnosti' vjerujući da će uključivanjem zemalja poput Kine i Rusije u takozvani međunarodni poredak ubrzati njihov hod prema demokraciji. Danas  možemo vidjeti da Putinov režim hladnokrvno ubija one koji mu se suprotstavljaju i okupira susjedne zemlje - rekao je Pompeo

O VENEZUELI, KOREJI... Putin i Trump razgovarali na telefon više od sat vremena

Sergej Lavrov je u ponedjeljak istaknuo da se nada iskrenom razgovoru s Pompeom. 

Nekoliko sati prije nego u utorak primi Mikea Pompea, kremaljski čelnik će posjetiti najveći poligon ruskog vojnog zrakoplovstva gdje će po priopćenju Kremlja sudjelovati na pokaznoj vježbi 'oružja koje obećava'.

SAD: TO JE PROPAGANDA Rusija optužuje: SAD priprema vojnu intervenciju u Venezueli

Idi na 24sata

Komentari 2

  • stari mudrac 14.05.2019.

    sad buš videl dragi pompejo značenje one američke "nema besplatnog ručka"! a rusi su dobri domaćini i fino ugoste gosta.

  • zeljkopž 14.05.2019.

    Rujo je rekao njet i za Venezuelu i za Iran. Eto.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare