To je to što me zanima!

Pompeo optužuje Kinu: Žele korupcijom povećati utjecaj

Porastom napetosti s Pekingom u vezi trgovine, Sjedinjene Države sve glasnije upozoravaju zemlje u razvoju protiv kineske gospodarske ofenzive.
Vidi originalni članak

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u petak optužio Kinu da pokušava proširiti svoj utjecaj korumpiranjem čelnika zemalja u razvoju.

U razgovoru u radio emisiji novinara Hugha Hewitta, Pompeo je naglasio spremnost Kine da upotrijebi svoj novac diljem svijeta.

"Kada Kina nudi mito u zamjenu za projekte infrastrukture, to ima negativan učinak na ljude u toj zemlji", rekao je Mike Pompeo i dodao da je "to je sustav koji Sjedinjene Države namjeravaju odmah suzbiti". 

Porastom napetosti s Pekingom u vezi trgovine, Sjedinjene Države sve glasnije upozoravaju zemlje u razvoju protiv kineske gospodarske ofenzive.

Pompeo drži da se kineska sklonost korištenja ratne blagajne za povećanje svog utjecaja u svijetu intenzivirala tijekom posljednje 2-3 godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping je 2015. obećao da će posvetiti 250 milijarda dolara za izravna ulaganja u Latinsku Ameriku i Karibe. Govorio je i o dvostrukom većem iznosu u trgovinskim razmjenama, zaprijetivši tako smjenjivanjem Sjedinjenih Država s mjesta prvog gospodarskog partnera tih zemalja.

Američko upozorenje o korupciji ulazi u kontekst pogoršanja bilateralnih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država. Osim carina koje je odredila Trumpova administracija za polovicu kineskih uvoza, Sjedinjene Države kritiziraju Peking po pitanju vjerskih sloboda i brinu ih kineske vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • efteling 27.10.2018.

    Ja Petko.Film o Robinsonu i Petku na pustom ostrvu.Robinson ubedio Petka da mora da radi za njega a dobijace novac koji je eto neka vrednost.I tako mu Petko sluzio,kuvao,cistio a Robinson uzivao...i uredno placao....Dok jednog jutra Petko jednostavno prestao raditi i pita ga Robinson sto je a Petko mu kaze nemas vise novca od sada ces raditi ti za mene...

  • Zmar116 27.10.2018.

    Ameri su shvatili gorku istinu..A to je, da ih po pitanju gospodarstva, Kinezi šišaju na svim poljima...Šangaj odavno ima više nebodera nego New York..Kinezi izrađuju nosač aviona duplo brže od Amera,a i prometna infrastruktura im je,superiorna prema američkoj...Kineski radnik, je jeftin i skroman radnik..Živi u malom prostoru,malo jede,malo spava,a puno rad...,Istina je da i Amerikanac puno radi,ali puno jede ,puno spava ,,a i poprilićno je sklon hedonizmu i komodu..Mora si dati oduška životu,kroz raznorazne aktivnosti i hobije,za razliku od kineskog koji godinama može funkcionirati bez prevelikih zahtjeva...To se pogotovo odnosi na žene..Tu se stvara ta razlika u cijeni rada ,a onda i cijeni konaćnog proizvoda koji je puno konkurentniji od američkog...Kinezi sad rade na poboljšanju kvalitete svojih proizvoda i usluga..Da za malo veću cijenu,dobiješ puno bolji proizvod...A to Zapad više ne može pratiti...I zato onda nastupaju Pompeo,Merkel,Macron, May i ostali ,optužujući Kineze za sve i svašta...Nitko im nije kriv što za razliku od zapadnih kompanija, Kinez upola cijene napravi bolji most,probije dulji tunel,napravi dužu cestu ili željezničku prugu...

  • juricajuric179 27.10.2018.

    Pa šta je Ameri? ušla vam voda u uši !" Kina vas šiša u svemu a ima više vaših dolara nego vi sami, a plus toga udružila se u savez sa Rusijom Indijom i Brazilom, koja će to biti svjetska velesila i u ekonomiji, i ratna, i sad su ameri i njihov Nato i saveznici na aparatima, a hrvatska će poslati svoje vojnike na Ruske granice i spasiti Nato i ameriku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare