To je to što me zanima!

Ponos Hrvatske: Djeci u Africi nabavlja cjepivo protiv malarije

Velika akcija: Dejanovu projektu unazad šest godina priključilo se oko 50 škola. Prikupljaju novac, knjige i školski pribor. Djeca žele samo olovke i puno bilježnica...
Vidi originalni članak

U želji da pomogne siromašnoj djeci Tanzanije, Kenije i Zanzibara koja se bore s malarijom, a školovanje im je nedosanjani san, profesor geografije odlučio je pokrenuti akciju za pomoć.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Projekt ‘Afrika, možemo zajedno’ započeo sam prije šest godina - govori nam profesor geografije Dejan Nemčić (30) iz Zagreba.

Javio se izravno pojedinim školama diljem Afrike, gdje su ga uputili prema najpotrebitijima. Više desetaka škola upozorilo je na problem s malarijom zbog koje djeca umiru i na nedostatak osnovnog školskog pribora. Danas u njegovu projektu sudjeluje 50 škola iz Hrvatske, a uključeni su svi učenici i profesori. Kroz projekt se financira kupnja cjepiva protiv malarije, kao i prikupljanje olovaka, bojica, bilježnica i drugog potrošnog materijala.

- Kad sam od učenika čuo da upravo Afriku predajem s najviše emocija, to me dodatno potaknulo na putovanje i na to da pokušam nekako pomoći – objasnio nam je Nemčić.

Kroz priče o Africi želio je kod učenika razviti osjećaj za volontiranje, toleranciju i pomaganje. Na prvo putovanje otišao je ovog ljeta. Uz pomoć škola uspjeli su prikupiti oko 5000 kuna, a to je omogućilo da se tisuću djece cijepi protiv malarije. Odnio je više od 50 kutija punih školskog pribora.

- Taj osjećaj ne može se prenijeti. Jedan dječak koji je od donacija dobio olovku prelomio ju je na tri dijela kako bi je mogao podijeliti s drugom djecom. Drugi je hodao pet kilometara po prašini kako bi zahvalio na selotejpu koji nije nikad prije toga vidio niti znao što je to. Tu sam vidio koliku toleranciju i zahvalnost imaju - prisjetio se.

Na putovanja odlazi sam i osobno nosi pakete pomoći

- Moj cilj je dugoročno raditi na području Afrike. Ako sad stanemo, nismo ništa napravili. Projekt se širi u sve više i više škola, a cilj je nastaviti sa sakupljanjem donacija od naših iseljenika i pribora od naše djece te na kraju sve to proslijediti djeci u Africi - završava profesor Dejan te dodaje kako bi njegovo iduće putovanje trebalo biti početkom kolovoza.

Reportažu o profesoru Nemčiću gledajte u emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” i na www.ponoshrvatske.hr.

Specijal Ponos Hrvatske

Idi na 24sata

Komentari 40

  • 30.12.2016.

    Dejan je super dečko !!!Samo solo!!!svaka čast ...inače je sve svađa moljakanje...moraš čekati..nagledaš se užasa..znam sve. Bravo kad može tako.Ali nažalost ne može uvijek :((

  • Dolan 29.12.2016.

    Nemojte slati humanitarnu pomoć Afrikancima, Indijcima ili bilo kome iz "trećeg svijeta", ponavljam ne slati humanitarnu pomoć. Većinu novaca "presretnu" njihovi diktatori i terorističke organizacije a ako čak neki lijekovi ili hrana dođe do ostalih, umjesto da iskoriste drugu priliku koja im je spasila život, oni će se nastaviti razmnožavati i stvarati još sirotinje umjesto da pomognu ostalima u svojoj zajednici/plemenu. Svi užasi koji se događaju u tim zemljama trećeg svijeta nisu zbog "posjetitelja" iz zapadnjačkih zemalja nego zbog nesposobnosti stanovništva koje tamo živi, kao lastavice u zemljanim kućicama, bez da su ikako napredovali u bilo kojem smislu, tehnološkom / znanstvenom / društvenom tijekom 2000+ godina. Ne vjerujte pričama da su bijelci krivi za takvo stanje, najbolje se držati što dalje od Afrike jer su najveći krivci za sve to - sami crnci. Ne trebam se opravdavati, nisam rasist ali ako baš nekoga zanima zašto pričam o tome, imam par prijatelja vojnika koji su išli na misije u Afriku pa su vidjeli svojim očima zašto je tamo takvo stanje kakvo je.

  • huan357 29.12.2016.

    afrika ce udvostruciti broj stanovnika u sljedecih 50 godina (izvor: UNICEF). SVI africki vladari su milijarderi. zasto neki misle da africi treba pomoc dok njihove(europske drzave) izumiru???

Komentiraj...
Vidi sve komentare