To je to što me zanima!

Ponosna sam što sam njezina mama: Beba rođena bez nosa

Tessa Evans iz Sjeverne Irske pati od poremećaja kojih u medicinskoj literaturi ima prijavljeno samo 40. Djevojčica nema osjet mirisa, no dobit će umjetni nos
Vidi originalni članak

Tessa Evans iz Sjeverne Irske ima 17 mjeseci i pati od rijetkog poremećaja. Takvih slučaja u medicinskoj literaturi ima prijavljeno samo 40. Djevojčica nema nos niti osjet mirisa, ali može kašljati, kihati te se prehladiti, piše Daily Mail. 

- U početku to nisam mogla razumjeti i nisam znala niti da je tako nešto moguće. Kako to da moja djevojčica nema nos? Kako će živjeti? Hoće li joj itko moći pomoći? - pitala se majka Gráinne. Ali kada su je pustili iz bolnice, Tessa se sve više smijala i svakim je danom normalno rasla i napredovala. 

- Tessa je odlučna mala djevojčica koja obožava svojeg velikog brata i sestru. Voli plesati i svatko tko je vidi odmah se "zaljubi" u nju - kaže Gráinne. Ona i suprug Nathan (32) saznali su u 20. tjednu trudnoće da njihova beba nema nos. Liječnici su im najprije rekli da se pripreme na donošenje teških odluka, ali daljnji nalazi su pokazali da je Tessa u principu zdrava. Ipak, porod je bio traumatičan.

"Osjećala sam se bespomoćno jer joj nisam mogla pomoći"

- Liječnici su je stabilizirali i mogla je samostalno disati. Dopustili su mi da je držim nekoliko sekundi. Poljubila sam je u čelo i onda su je odnijeli. Osjećala sam se usamljeno i bespomoćno. Trebala sam zaštititi svoje dijete i pomoći mu, ali nisam mogla ništa učiniti. Prvih pet tjedana provela je na intenzivnoj i to mi je bilo pet najgorih tjedana u životu - kaže Gráinne. Priznaje da se u početku bojala kako će ljudi reagirati kad vide Tessu no sada ju više nije strah.

- Mislim da Tessa može pomoći ljudima da vide da i "drugačije" može biti lijepo - kaže Gráinne. Tessa će uskoro početi tretman u kojem će dobiti umjetni "nos". Kako bude rasla tako će dobiti sve veći "nos". 

- Tessa je nama savršena, ali želimo da joj život bude što normalniji - kažu roditelji. Tessa je rođena i sa slabijim vidom te ima malu rupu u srcu. Nakon poroda liječnici su joj operirali mrenu na lijevom oku no zbog komplikacija ostala je slijepa na to oko. Također kad spava i jede treba traheotomiju kako bi mogla normalno disati. 

- Ne mogu vjerovati koliko se stvari mogu promijeniti u samo godinu dana. Bila sam jako zabrinuta za svoju djevojčicu kad se rodila, a ona je "pobijedila"  loše prognoze i zaista sam ponosna na to što sam njezina mama - zaključila je Gráinne.

Idi na 24sata

Komentari 103

  • tota_1 16.07.2014.

    bez obzira na sve njezine 'mane' mala je preslatka i vidi se da je sretna. zelim joj svu srecu na ovom svijetu!

  • PETLJAR JUNIOR 15.07.2014.

    nije ona bolesna i ruzna ... mi smo bolesni jer nam je sve ruzno i ne valja ono sto nije slicno nama

  • marica-maca 15.07.2014.

    Priroda je ponekad okrutna,djeca rođena sa nedostacima su veliki borci,daju roditeljima veliku snagu, okolini spoznaju da to što sam drugačiji ne znači da sam manje vrijedan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare