To je to što me zanima!

Ponosni: 'Beskućnici smo, a za pučku kuhinju sadimo krumpir'

U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način, kaže Vili Vukić
Vidi originalni članak

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nikad nisam radio u poljoprivredi. Moram priznati da mi je ovo veliki gušt. Radimo do devet ujutro pa opet od 17.30, kad sunce nije jako, i sviđa mi se, kaže Zrinko Mirčić (56). 

On je zadarski beskućnik koji s trojicom kolega, Zvonkom Martinovićem (58), Tonijem Cotom (54) i voditeljem projekta Vilijem Vukićem (45), uzgaja povrće za pučke kuhinje u Zadru i Benkovcu te socijalnu samoposlugu u Zadru. Iskrčili su zapušteni gustiš i na 2500 četvornih metara zasadili 250 kilograma krumpira i nešto rajčica.

Posla su se primili prije dva mjeseca u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike “Nove vještine za nove mogućnosti”. Zemljište na Starom bokanjcu u Zadru dobili su na korištenje od tamošnje župe, a projekt je osmislio Caritas Zadarske nadbiskupije te ga ostvaruje u partnerstvu s Poljoprivrednom školom Stanka Ožanića i Ministarstvom socijalne politike. Momci će uskoro sve krumpire povaditi te se nadaju da će količina biti dovoljna za nekoliko mjeseci. I sami jedu u pučkoj kuhinji, pa i oni jedu svoje krumpire. 

- Jučer smo neke skuhali i moram priznati da su jako ukusni, a danas ih frigamo. Pa pogledajte ih, lijepi su i poprilično veliki. Razmišljamo o navodnjavanju, a Vili je bio u potrazi za dijelom motora za frezu pa da ostatak povadimo strojno - kaže Zvonko Martinović. Iz udruge umirovljenika obećali su pomoći kod vađenja, grupa žena s Facebooka često donese kolača, pogotovo za blagdane. Planiraju izlagati na stočnom sajmu. Sretni su jer se osjećaju korisno. 

- U prenoćištu i pučkoj kuhinji imamo tri obroka, vešeraj, struju, vodu, grijanje, pa i TV. Jako nam je drago što dio toga možemo vratiti na ovakav način i zbog toga se osjećamo odlično - rekao je Vili, a Zrinko se raduje još nečemu: 

- Živim za trenutak kad ću napuniti vrećicu krumpirima i odnijeti ih kćeri. Reći ću joj ‘Dite, ovo je tvoj tata sadio’, dati joj poljubac i reći ‘Dobar tek!’.

Mnogi su odustali od posla

Vidjevši koliko je teško iz šikare stvoriti njivu, mnogi su odustali od teškog posla. Ipak, najhrabriji mjesecima vrijedno rade.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • OrcaPerestrojka 30.06.2016.

    Ja odsad ne idem više nikad u restorane i kafiće. Budem sam sadil svoje povrće.A meso bum sam pekel. I pivo bum rješil i kolu. Samo voda. Treba živjeti skromno. To je najteže u ovom potrošačkom društvu.

  • OrcaPerestrojka 30.06.2016.

    Ja odsad ne idem više nikad u restorane i kafiće. Budem sam sadil svoje povrće.A meso bum sam pekel. I pivo bum rješil i kolu. Samo voda. Treba živjeti skromno. To je najteže u ovom potrošačkom društvu.

  • IvanKrajc 30.06.2016.

    Svaka cast!:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare