To je to što me zanima!

Ponovno je otvorena Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu

U prvoj fazi u baziliku može ući do 50 ljudi, morat će nositi maske za lice i poštovati mjeru fizičke udaljenosti. Ljubljenje ili diranje kamenja neće biti dozvoljeno ni u špilji gdje se Isus navodno rodio
Vidi originalni članak

Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu, izgrađena na mjestu gdje se prema kršćanskoj predaji rodio Isus, u utorak je ponovo otvorena, nakon više od dva mjeseca otkako je zatvorena zbog epidemije korona virusa.

Nekolicina svećenika iz raznih kršćanskih konfesija nazočilo je otvaranju bazilike u Betlehemu na Zapadnoj obali koja je bila zatvorena od 5. ožujka.

Kada je ušao u baziliku, poglavar Grčke pravoslavne crkve u Betlehemu, biskup Theophylaktos, poljubio je ikonu, dok je drugi svećenik poprskao svetu vodu u špilji crkve u kojoj se, kako vjeruju kršćani, rodio Isus u jaslicama.

Prema priopćenju crkava koje upravljaju bazilikom, u prvoj fazi će biti dozvoljen ulaz u baziliku do 50 ljudi, koji će morati nositi maske za lice i poštovati mjeru fizičke udaljenosti.

Ljubljenje ili diranje kamenja, uključujući i u špilji gdje se Isus navodno rodio, biti će zabranjeno.

Zaraza virusom u Betlehemu je izbila nakon posjete grčkih turista no palestinska vlada je brzo reagirala poduzela mjere za sprječavanje širenja bolesti. Na Zapadnoj obali je posljednjih tjedana zabilježen vrlo mali broj oboljelih.

Bazilika je u zajedničkom vlasništvu Grčke pravoslavne patrijaršije u Jeruzalemu, Armenske jeruzalemske patrijaršije i Kustodije Svete Zemlje, a godišnje je posjeti nekoliko stotina tisuća hodočasnika.

U ponedjeljak je palestinski premijer Mohamed Štajeh objavio kraj mjera izolacije.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 27.05.2020.

    eh da bog postoji dosad bi se već pojavio i sravnio sve vjerske objekte svih vjera ....

  • Offca 🐑 26.05.2020.

    i ćemu služi bazilika ?

  • Eva Maras 26.05.2020.

    Isus se rodio u štalici, a bazilika nije ni postojala u to vrijeme. Za par godina će neki tvrditi da se rodio u Petrovoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare