To je to što me zanima!

Portugalci biraju predsjednika usred lockdowna, de Sousa vodi

Ankete predviđaju da će portugalski predsjednik, umjereni konzervativac Marcelo Rebelo de Sousa, pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora
Vidi originalni članak

 Portugalski predsjednik, umjereni konzervativac Marcelo Rebelo de Sousa, pobjeđuje u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora za drugi mandat organiziranih dok je zemlja u karanteni zbog pandemije covida-19, pokazuju tri izlazne ankete provedene za lokalne televizije.

Bivša socijalistička eurozastupnica Ana Gomes zauzima drugo mjesto, ispred kandidata krajnje desnice Andrea Venture, kao što su predviđale ankete prije izbora.

Aktualni predsjednik države, bivši profesor prava kojemu su 72 godine, a proslavio se na televiziji kao politički komentator, dobiva 55,5 do 62 posto glasova, pokazuju ankete.

Ana Gomes dobiva 12,2 do 17,1 posto i trebala bi biti ispred Andrea Venture, koji dolazi na treće mjesto s 9 do 14,1 posto. Osnivač protusistemske stranke Chega (Dosta je) neće tako ostvariti zacrtani cilj o osvajanju drugog mjesta, ali njegov rezultat ipak potvrđuje, čini se, širenje desnog populizma u zemlji koja je još nedavno bila iznimka u svjetskim razmjerima.

Službeni rezultati znat će se tijekom večeri, kako budu stizali podaci o prebrojenim listićima.

Izlaznost je bila između 50 i 60 posto, pokazuju izlazne ankete, a rekordna, 53,5 posto, zabilježena je 2011. kada je bio reizabran prethodnik Rebela de Souse.

Analitičari su strahovali od većeg neizlaska na birališta, većeg i od 70 posto, zbog naglog širenja epidemije koronavirusa u Portugalu, čijih je 10 milijuna stanovnika već desetak dana u drugoj općoj karanteni.

Podaci koje je dobio AFP pokazuju da je Portugal u zadnja dva tjedna imao najveći broj zaraženih i umrlih od covida-19 u svijetu, u odnosu na broj stanovnika, a pretekla ga je samo britanska enklava Gibraltar.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • B.L.Devín 25.01.2021.

    .Dio 1..... PORTUGALCI su ljudi koji rade kao baustelci ili najnizi sloj radnika u bogatijim zemljama EU (najvise Francuskoj). Inace, Portugalci su jedna od najvecih garancija gastarbajterima sa Balkana, ukljucujuci tu i Turke makar su ti samo manjim djelom s Balkana, da oni sami nikada nece biti nezvanicno i presutno proglaseni za najodvratnije, najnekulturnije i najnepozeljnije ljude u tim zemljama. Jako je tesko nadmasiti Portugalca u vulgarnostima, nepristojnosti i neprilagodjenosti sredini u kojoj se nalazi. Tesko je vidjeti iPortugalca koji se druzi sa domacim stanovnistvom. Uglavnom imaju svoje birtije,  u kojima se izuzetno rijetko govori bilo koji drugi jezik osim portugalskog, ne pije nista osim portugalskog piva (Super Bock, Sagres, Coral, Cergal,,,,)i vina (Port i Vinho Verde,,,).   i ne jede nista osim portugalskih jela, uglavnom Bacalhau (na kojekave nacine pecen ili przen Bakalar) i isto tako spremljene sardele (Sardinhas grelhadas, Sardinhas assadas  glavna medju njima);. Usput receno nijedno ni drugo uopce nije ni najmanje lose  . Na prozorima stanova u kojima zive vise portugalske zastave, a njihovi polovni Mercedesi i VW, su uvek uredno ukraseni portugalskim nacionalnim idolima............ nastavak sljedi dolje.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare