To je to što me zanima!

Posada ipak priznala da su zaboravili promijeniti kurs

Rezultati alkotesta i testa na drogu posade znat će se za koji dan. Ronioci su ujutro počeli sanirati pukotine kroz koje je u trup broda prodrlo more...
Vidi originalni članak

Na trajektu Marko Polo su popravljali oštećeni trup. Odsukavanje su najavili za ponedjeljak. Brod potom ide na detaljan popravak u jedan od remontnih zavoda. Posada broda priznala je kako su krivi za nasukavanje jer su zaboravili pomijeniti kurs na auto pilotu, neslužbeno doznaje HRT. Kapetan, časnik i kormilari mogli bi zbog te greške platiti do 50.000 kuna kazne i izgubiti dozvolu za upravljenje brodom na dvije godine. No, državni tajnik u Ministarstvu mora Mario Babić, rekao je kako je istraga pokazala da uzrok nesreće nije mogao biti nedostatak ili kvar na brodu i opremi niti vremenski uvjeti. Posadi su uzeli uzorak urina kako bi ih alkotestirali.
- Časnik i kormilari su nakon nesreće prevezeni u biogradski Dom zdravlja. Uzeli su im uzorke mokraće i krvi te napravili testiranja na alkohol i opijate. Rezultati će biti poznati za koji dan - rekao je Babić. Jedan član posade rekao je kako odgovornim smatraju 2. časnika palube Sanjina Tulića. Smjena mu je počela oko ponoći, a s njim su bili kormilari Vlatko Jukić (30) i Željko Baržić (32). Tijekom smjene dok je jedan za kormilom, drugi mora otići u protupožarnu ophodnju na brodu. Tijekom nasukavanja, Baržić je, kako doznajemo od posade, bio u ophodnji. Jednom je putniku trebao otvoriti garažu kako bi uzeo nešto iz auta. Vidjevši da sustavi otkazuju, Baržić je iz strojarnice nazvao komandni most. No, navodno, nisu mu se javili niti Tulić niti Jukić.
- Moj sin je bio u ophodnji tijekom nasukavanja. Da je stigao nekoliko minuta ranije, do ovog ne bi došlo - rekla je Baržićeva majka. Po brodu se proširila priča da je časni Tulić vrlo moguće stigao pijan u smjenu te zaspao. Kažu i da je bio uključen automatski pilot, što za područje Kornata upućeni smatraju suludim. Gdje je bio Jukić pokazat će istraga.


PUTNIKE SU KATAMARANOM PREVEZLI U SPLIT I RIJEKU
Putnički brod Jadrolinije Marko Polo nasukao se u noći na subotu na otočić Sit na granici zadarskog i šibenskog arhipelaga. Na brodu je u tom trenutku bilo 105 putnika i članova posade te 18 vozila. Brod Marko Polo dug je 128,13 metara, može primiti 1000 putnika i 270 vozila, a plovio je na redovitoj liniji Rijeka - Split - Dubrovnik - Bari. Putnike su u subotu katamaranom prevezli u Rijeku i Split.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • RoXiO 26.10.2009.

    Da je to bilo u sezoni ,bila bi frka .Kad podivlja na brodu 700-800 ljudi nebi jih tek tako smirila posada ....mislim da bi bilo i žrtava nažalost !

  • fontanikus 26.10.2009.

    moglo se svakome desiti bitno je da nema zrtava

  • tommot 25.10.2009.

    Da slučajno nimate malo preveč morja???

Komentiraj...
Vidi sve komentare