To je to što me zanima!

Posjetitelji su u Donjoj Stubici pogledali bitku Seljačke bune

Ovu manifestaciju tradicionalno organiziraju Društvo vitezova zlatnog kaleža i TZ Donje Stubice. Kod crkve u Donjoj Stubici organiziran je srednjovjekovni sajam
Vidi originalni članak

Uz sudjelovanje mnogobrojnih viteških udruga iz Hrvatske i Slovenije, na lokalitetu kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici, održan je prikaz Bitke kod Stubice, čime je obilježena 440. obljetnica Seljačke bune.

Buna je završila 09. veljače 1573. krvavom bitkom u kojoj su seljaci poraženi, a njihov vođa Matija Gubec zarobljen i odveden u Zagreb, gdje je pogubljen na Markovom trgu. Iako je nekoliko tisuća posjetitelja, koji su došli u Donju Stubicu, zdušno navijalo za Gupca i njegovu seljačku vojsku, tijek povijesti se nije promijenio. Gubec i njegovi seljaci su poraženi, a zloglasni Franjo Tahi je pobijedio i dao pogubiti "seljačkoga kralja".

Ovu manifestaciju tradicionalno organiziraju Društvo vitezova zlatnog kaleža i TZ grada Donje Stubice. Prije prikaza završne bitke u Seljačkoj buni, kod crkve u Donjoj Stubici organiziran je srednjovjekovni sajam.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • spirit lamp 11.02.2013.

    Kad je HDZ na celu s Tudjmanom dosao na vlast, pokusao je potpuno umanjiti zasluge Seljacke bune i Matije Gupca, jer su njihovi interesi bili samo aristokracija i Crkva. Tudman je pokusao sebi cak i pribaviti neku aristokratsku titulu i laznu diplomu sveucilista. Radnici su pokradeni a seljaci svedeni na nista, na hadezeovske pijune koje treba Crkva kontrolirati.

  • WOMANIZER 09.02.2013.

    uskoro bi se povijest mogla ponoviti!

  • Malen Pod Zvijezdama 09.02.2013.

    Hahahaha,jel tko primjetio na prvoj slici zastavu na kojoj je pijevac(pijetao,kokot,oroz),izgleda da je Gubec bio član KUKURIKU koalicije!?!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare