To je to što me zanima!

Posljednjih dana iz trgovina je povučeno niz artikala - trebaju li se kupci zbog toga zabrinuti?

'Nije stvar u tome da je često, nego u tome da je bila riječ o jednom velikom proizvođaču koji je praktički opskrbljivao pola EU članica i kada su te velike količine jednom ušle, samo je krenula lančana reakcija'
Vidi originalni članak

Ako ste i konzumirali neki od proizvode koji su nedavno zbog pesticida, odnosno etilen oksida, povučeni s tržišta, vaše zdravlje nije ugroženo, piše Dnevnik. Ministarstvo poljoprivrede ipak potencijalni rizik planira svesti na nulu.

Znamo li što jedemo?

U posljednja dva dana iz prodaje je povučeno nekoliko vrsta sladoleda i voćnih jogurta. Razlog je prisutnost etilen-oksida, pesticida koji je zabranjen u Europskoj uniji, u jednom od aditiva. 

- U čemu je stvar? U trećim zemljama. Također se ne koristi kao sastojak hrane, ali koriste ga prilikom čišćenja, dezinfekcije opreme u proizvodnji koja proizvodi u ovom slučaju taj aditiv - objasnio je stručnjak Tomislav Kiš.

ZBOG PESTICIDA Povlače sladolede MC Vanilla, Mint chocolate i Nougat

Zadnja relevantna istraživanja zabilježila su 73 objave za potrošače, od čega se najviše njih odnosilo na incident s etilen-oksidom. 

- Nije stvar u tome da je često, nego u tome da je bila riječ o jednom velikom proizvođaču koji je praktički opskrbljivao pola EU članica i kada su te velike količine jednom ušle, u roku od nekoliko mjeseci samo je krenula lančana reakcija - ispričao je Kiš.

Kupci ne razumiju što piše na deklaracijama

Iz udruge Potrošački forum upozoravaju da kupci najčešće ne razumiju popis sastojaka na deklaracijama. Ako je netko i konzumirao sporne sladolede i jogurte, za zdravlje se ne mora brinuti, ali ni proizvođači jer su samostalno opozvali svoje proizvode.

- Odgovornost proizvođača smisao je cijelog sustava - kažu.

- Nitko od nas ne može prepoznati što kupujemo i koji se aditiv nalazi u određenom proizvodu - napomenula je Tanja Popović Filipović iz udruge.

I dok iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je hrana koju jedemo sigurnija nego prije deset godina, ne isključuju mogućnost povlačenja novih proizvoda u idućim danima.

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko dana sa tržišta je Ministarstvo poljoprivrede povuklo nekoliko prehrambenih proizvoda s polica trgovina. S tržišta su, zbog prisutnosti etilen oksida, povučeni sladoledi Twix, Snickers, Bounty i M&Ms te Sparovih pet okusa sladoleda Froneri. Osim toga i dva Dukatova jogurta Dukatos te krekeri Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • vinja 02.08.2021.

    Svaki čas se nešto povlači iz trgovina što nije za konzumiranje, a kupci se toga već najeli. I onda će se netko čuditi što ljudi imaju kojekakve zdravstvene probleme. Kako se može i smije dogoditi da na policama stoje nezdravi prehrambeni proizvodi, pored tolikih ministara, pomoćnika, službenika, inspekcija i sličnih, a da pojma nemaju što se uvozi i prodaje.

  • kritičar1 02.08.2021.

    čemu panika,ja da mogu kupio bih te proizvode i sada,recimo za četvrtinu cijene i papao bez straha.nitko se neće i nije otrovao zato što nešto odstupa par posto od nećega.problem nastaje ako kontinuirano,godinama jedeš nezdravo i otrovano

  • laky03348 02.08.2021.

    ma nije problem,što u EU ne žele jesti,dopreme u RH,sve Hrvati pojedu,,tko zna kakvog se sve eu smeče od hrene najedemo,,samo ako i 1% se uspije identižicirati,sve to nama naš KPHDZ servira u trgovine uz dobre njima provizije,a narod pojede,domače smo uništili,od povrče,mesa,.miljeka,ma svega,pa pomalo uvozimo smeće,,sve su to nama naši dragi DOMOLJUBI KPHDZ omogučili,sve vrste trovanja ljudi.Njima provizija u đerove,a narod neka se truje,ionako nije bitan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare